‘Kauwen’ wint Coverprijs

De Resource Coverprijs 2020 gaat naar Chew on it van Monica Aguayo-Mendoza.

De omslag van het proefschrift van de Mexicaanse haalde online 27 procent van de stemmen binnen. Daarmee bleef ze net voor ‘Gender Doen’ van de Spaanse Mariola Acosta, die met 25 procent van de stemmen de tweede publiekskeuze was. De online verkiezing trok, dankzij het lobbywerk van de kandidaten, meer deelnemers dan ooit: 5789 stemmers.

Lijm

‘Onderwaterlijm’ van Marco Dompé

‘Kauwen’ eindigde bij de jury als tweede. Dat was ruimschoots voldoende voor Aguayo-Mendoza om de twaalfde editie van de Coverprijs binnen te slepen. Jury-favoriet is ‘Onderwaterlijm’ van Marco Dompé. Hij ontwikkelde lijm voor medische toepassing die ook in natte omgevingen plakt. ‘Voor mij klopt alles aan deze cover’, complimenteert jurylid en Resource-vormgever Alfred Heikamp. ‘Bij het zien van zo’n cover, zou ik het boek van de schappen pakken.’

De winnende omslag van de Coverprijs 2020

Kauwen

Aguayo-Mendoza’s proefschrift behandelt de relatie tussen de manier waarop wij voedsel bewerken in de mond en de beleving die dat oproept. Kauwen, likken of zuigen leidt tot verschillende percepties van voedsel. Zij verbeeldde dat door icoontjes van voedsel uit (of in) een hoofd te laten stromen. De aandachttrekkende titel Chew on it, met dubbele lading in het Engels, completeert het beeld.

Aguayo-Mendoza ziet de Coverprijs als een mooie erkenning voor het werk dat ze aan de cover heeft besteed. ‘Alle presentaties tijdens mijn PhD kenmerken zich door een catchy design. Elk hoofdstuk van mijn proefschrift begint met een grafische samenvatting. Dat heb ik, in het zelfde kleurenschema, doorgetrokken naar de cover.’

De volledige uitslag en de toelichting daarop is te lezen in Resource 9, die donderdag 14 januari verschijnt.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.