Veluweloop definitief afgelast

De Veluweloop gaat niet door. De organisatie vond de risico's te groot.
Illustratie: Shutterstock

De knoop is volgens voorzitter van de organisatie-commissie Thomas Vogelaar gisteravond doorgehakt. Bij stemming vond een meerderheid dat de risico’s te groot waren om de loop – die gepland stond op 10 oktober – plaatst te laten vinden. Op dat moment was er nog geen definitief nee vanuit de veiligheidsregio. Die beslissing zou op zijn vroegst pas na het weekeinde op maandag komen.

Moreel aspect

‘Moreel en financieel was het niet verantwoord’, zegt Vogelaar. Het morele aspect speelde volgens hem sterk mee. ‘Kun je zo’n evenement organiseren als er vanuit de overheid op wordt aangedrongen om je zo min mogelijk te verplaatsen en zo min mogelijk contacten te hebben? En stel dat het misgaat, hoe slecht straalt dat af op de Veluweloop? Ik denk niet dat het een goed idee is om tot het uiterste te gaan om zoiets op poten te zetten.’

Het is gigantisch zuur, maar het is overmacht

Thomas Vogelaar, voorzitter organisatie-commissie Veluweloop

Daar komt volgens Vogelaar bij dat er ook veel vrijwilligers bij de organisatie zijn betrokken. ‘Daar zitten ook mensen bij uit de risicogroepen. Het zijn niet allemaal studenten. Je kunt van hen niet verwachten dat ze komen opdraven in deze barre tijden.’ De ingeschreven ploegen krijgen, op de administratiekosten na, hun inschrijfgeld terug. Omdat er al kosten zijn gemaakt, vraagt de organisatie een vrijwillige bijdrage.

Checklist

De commissie is sinds de persconferentie van het kabinet op maandag voortdurend bezig geweest de situatie te redden. ‘Pas donderdag kregen we een checklist van voorwaarden waaraan voldaan moest worden’, zegt Vogelaar. ‘Als we daaraan voldeden, kon een verzoek bij de voorzitter van de veiligheidsregio worden ingediend. Die zou er dan maandag naar kijken.’ Daar is dus niet op gewacht.

‘Het is gigantisch zuur, maar het is overmacht’, berust Vogelaar in de situatie. ‘De lol was er al vanaf.’ De 39-ste Veluweloop moet dus nog een jaartje wachten. Het is pas de tweede keer sinds het ontstaan van de estafetteloop dat de race is afgelast. In 2016 ging de loop bij gebrek aan animo niet door. De revival volgde in de jaren daarna, mede doordat studenten de schouders onder de organisatie zetten.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.