Coronamiljoenen voor promovendi en postdocs

WUR compenseert vertraging van onderzoek door lockdown.
Foto Marte Hofsteenge

WUR heeft 5,3 miljoen euro ontvangen uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) om de gevolgen voor het onderzoek door de coronacrisis te compenseren. Het meeste geld gaat naar promovendi en postdocs van wie het onderzoekscontract wordt verlengd. Ook ondersteunt WUR uit eigen zak beurspromovendi met vertraging.

Eerder ontving WUR een kleine miljoen euro van het onderwijsministerie om de gevolgen van de lockdown in 2020 op te vangen. Met dat geld werden de contracten van promovendi en postdocs wier contract in 2021 afliep verlengd, met maximaal drie maanden. Nu komt daar dus extra geld bij. Met dat geld zet de universiteit de contracten van vertraagde promovendi en postdocs voort die in 2021 en 2022 aflopen. Begin 2022 wordt er nog een ronde verwacht voor promovendi en postdocs van wie het contract in 2023 afloopt. Zij krijgen maximaal zes maanden verlenging. Bovendien zorgt WUR ervoor dat de eerste groep – die drie maanden verlenging kreeg – indien nodig wordt opgehoogd naar zes maanden.

Kasproeven

Sommige promovendi hebben meer vertraging opgelopen, omdat ze bijvoorbeeld onderzoek deden in het buitenland of afhankelijk waren van kasproeven met planten die alleen in het voorjaar bloeien. Ook die krijgen zes maanden verlenging. Alle verlengingen zijn gebaseerd op de lockdown in 2020 en niet op latere vertragingen, licht Janneke van Seters, hoofd PhD Office, toe. ‘We mogen alleen die lockdownvertraging compenseren met dit budget.’

Eenzaamheid

Veruit de meeste coronamiljoenen gaan naar verlenging van contracten, maar Van Seters constateert ook twee andere problemen waar andere ondersteuning voor gezocht wordt. Veel promovendi en postdocs hebben geen onderzoeksnetwerk kunnen opbouwen bij gebrek aan congressen en uitwisseling en hebben last van eenzaamheid en stress. Ook daarvoor wil WUR extra ondersteuning geven. Een werkgroep met daarin onderzoekers, heeft voorstellen gedaan over de besteding van het NPO-geld. Ook de WUR Council was nauw betrokken bij de besteding van de coronamiljoenen.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.