Nertsenboerderijen grotere besmettingsbron dan gedacht

Nertsenboerderijen lijken een grotere corona-besmettingsbron te zijn dat aanvankelijk werd gedacht.
Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research, de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit. Het virus is oorspronkelijk geïntroduceerd door de mens en heeft zich daarna verspreid onder de dieren, waarna het weer terug is gegaan naar de mens. Sinds het begin van de uitbraak zijn zeker 66 eigenaren, medewerkers of familieleden positief getest. ‘Het is echter niet helemaal duidelijk welk deel van deze groep direct door de nertsen besmet is’, vertelt viroloog Wim van der Poel, onderzoeksleider Emerging and Zoonotic Viruses bij Wageningen Bioveterinary Research.

Link onduidelijk

Inmiddels zijn strenge voorzorgsmaatregelen genomen, zoals extra hygiënemaatregelen en een verbod op verkeer van mensen en goederen tussen de bedrijven. ‘Toch blijft het virus zich verspreiden’, zegt Van der Poel. Inmiddels zijn al vijftig bedrijven besmet. ‘We zien dat er vijf verschillende virus-clusters zijn. Twee clusters bevatten slechts een enkele virusvariant en de nieuw geïnfecteerde bedrijven behoren allemaal tot een van de drie overige clusters, wat betekent dat er een link moet zijn tussen die geïnfecteerde bedrijven. Alleen weten we nog niet wat die link is.’

Marters, vogels en vleermuizen

De onderzoekers hebben honden en katten inmiddels uitgesloten als boosdoener. ‘We willen nu gaan kijken naar wildlife zoals vleermuizen en marters, en misschien zelfs vogels, om te achterhalen of die wellicht het virus van het ene naar het andere bedrijf brengen.’

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.