Sensoren meten of en hoe wij corona oplopen

Hoe effectief zijn de coronamaatregelen in binnenruimtes? Quirine ten Bosch zoekt het uit met sensoren en simulatiemodel.
Coranamaatregelen op de campus, foto Guy Ackermans

De Wageningse onderzoeker Quirine ten Bosch doet onderzoek hoe wij corona oplopen in binnenruimten en wat je daartegen kunt doen.

Via anderhalve meter afstand en looproutes in kantoren, restaurants en winkels proberen we er voor te zorgen dat de corona-epidemie tot staan wordt gebracht. De deskundigen verwachten dat we hier steeds nonchalanter mee omgaan, maar het effect daarvan op de verspreiding van covid-19 is onbekend. Dat gaat Quirine ten Bosch, onderzoeker bij Kwantitatieve Veterinaire Epidemiologie van WUR, nu uitzoeken.

Monitoring

Ten Bosch gaat de interacties tussen mensen in binnenruimtes in kaart brengen met crowd-monitoringsystemen. Dat zijn digitale sensornetwerken die de bewegingen van voetgangers in kaart brengen, om vast te stellen hoeveel mensen er in een ruimte zijn en hoeveel afstand ze houden. Die gegevens worden ingevoerd in een model dat voetgangersbewegingen simuleert en dat model wordt gekoppeld aan een transmissie-model dat de verspreiding van covid-19 in een ruimte simuleert. Zo wil ze achterhalen hoe het gedrag van mensen de verspreiding van corona beinvloedt.

Feyenoord

Ze overlegt nog waar ze dit onderzoek kan uitvoeren, bijvoorbeeld bij voetbalvereniging Feyenoord en TU Delft. Ook werkt ze samen met het Smart Distance Lab, dat menselijk gedrag meet tijdens een expositie in de Kromhouthallen in Amsterdam. Haar onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek.

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.