Link tussen besmette nertsenbedrijven

Virusvarianten suggereren een link tussen besmette nertsenbedrijven.
Foto:Shutterstock

De virusvarianten op een aantal besmette nertsenbedrijven lijken sterk op elkaar. Er is zeer waarschijnlijk een link tussen die bedrijven. Welke exact wordt nog onderzocht.

Inmiddels zijn 29 nertsenbedrijven besmet verklaard met SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt. ‘We zien dat virussequenties – de genetische code van het virus – op de besmette bedrijven in vijf clusters vallen’, vertelt Wim van der Poel, onderzoeksleider Emerging and Zoonotic Viruses bij Wageningen Bioveterinary Research. ‘Dat betekent dat deze virusvarianten aan elkaar verwant zijn en dat er zeer waarschijnlijk een link is tussen de bedrijven binnen zo’n groep.’

Infectieroute nog onduidelijk

De route van besmetting is nog niet in alle gevallen duidelijk. ‘Van de eerste uitbraken was helder dat besmetting via medewerkers is binnengekomen, maar vervolgens bleek het virus ook van nertsen naar mensen te gaan. De virussequenties van mensen die op de bedrijven werken en de nertsen lopen door elkaar heen, waardoor het op bedrijven lastig is te achterhalen wat de bron en route van infectie was.’

Wat Van der Poel geruststellend vindt, is dat de mensen die besmet zijn met een van deze vijf virusclusters, altijd een directe link hebben met nertsenbedrijven. ‘De uitbraak bij de nertsen vormt tot nog toe alleen risico’s voor mensen die direct contact hebben met de nertsenbedrijven, en niet voor de algemene bevolking.’

De uitbraak bij nertsen vormt tot nog toe alleen risico’s voor mensen die direct contact hebben met de nertsenbedrijven, en niet voor de algemene bevolking.

Wim van der Poel, Wageningen Bioveterinary Research

Noord-Brabant en Limburg

Volgens Van der Poel zijn er een paar mogelijke verklaringen voor het feit dat Covid-19 alleen bij nertsenbedrijven in Noord-Brabant en Limburg is aangetroffen. ‘Allereerst is dit de regio waar de eerste humane besmettingen plaatsvonden en het aantal besmettingen was daar hoog. Waardoor de kans dat er besmette mensen op het bedrijf zijn geweest ook hoger is. Ook bevinden zich veel nertsenbedrijven in de regio en zijn er mogelijk meer relaties tussen de bedrijven. Zoals medewerkers die op meerdere bedrijven werken, of dezelfde leveranciers.’

Brononderzoek
De eerste resultaten van het onderzoek naar de mogelijke besmettingsroutes worden met enkele weken verwacht. Van der Poel: ‘Dat wordt onderzocht door wetenschappers van de Universiteit Utrecht, op basis van interviews met eigenaren en medewerkers van nertsenbedrijven.’

Dalende trend

Van der Poel verwacht een dalende trend in het aantal besmette bedrijven. ‘Er zijn sinds half juli strengere hygiëne maatregelen genomen, zo moeten medewerkers beschermende kleding en mondkapjes dragen, om te voorkomen dat het virus het bedrijf binnenkomt. Daarnaast is nu een rustige periode voor de nertsenbedrijven. Hiervoor was de werptijd en vervolgens moesten de pups gevaccineerd worden. Daarbij komen veel extra arbeidskrachten op het bedrijf, wat het risico op besmetting groter maakt.’

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.