Medewerkers kiezen vier eiwitprojecten

Ruim zevenhonderd WUR-medewerkers hebben voor het eerst hun stem uitgebracht op Wageningse onderzoeksprojecten.
De winnaars Adrie van der Werf en Ingrid van der Meer met hun cheque, Foto: Petra de Boer

Ruim zevenhonderd WUR-medewerkers hebben voor het eerst hun stem uitgebracht op Wageningse onderzoeksprojecten op het gebied van eiwittransitie. Vier projecten krijgen financiering, bleek op 30 september bij de uitreiking van het Protein Transition Community Fund.

Het zeewierproject onder leiding van Adrie van der Werf kreeg het meeste geld: 164.000 euro. Dit project wil zeewier inzetten om gewassen als tomaten en uien beter bestand te maken tegen verzilting en droogte. Het project gaat uitzoeken hoeveel zeewierextract nodig is om de productie op zoute en droge bodems te verhogen, zegt Van der Werf, coördinator Biobased Economy bij Wageningen Plant Research. Daarnaast willen onderzoekers weten welke inhoudsstoffen van zeewier de tolerantie voor zout en droogte verhogen.

Vleesvervangers

Het tweede gehonoreerde project, van Jeroen Hugenholtz, heet Microbial meat. Het project wil vleesvervangers ontwikkelen door plantaardige eiwitten te fermenteren. Het Community Fund steekt er 134.000 euro in. Ook het project West African protein crops werd gehonoreerd, met 114.000 euro. Dit project, onder leiding van Gijs Kleter van Wageningen Food Safety Research, wil peulvruchten in West-Afrika verbeteren voor de lokale markt en export naar Europa. Het vierde project heet Tasty Proteins; het wil achterhalen waarom consumenten de smaak en textuur van vleesvervangers (niet) goed vinden. Dit project onder leiding van Guido Sala, onderzoeker bij Fresh Food & Chains, krijgt 88.000 euro.

Eiwittransitie

De eiwittransitie is een investeringsthema van WUR. De trekkers van dit onderzoeksthema, Stacy Pyett en Emely de Vet, kunnen de komende vier jaar 1,25 miljoen euro per jaar uitgeven aan dit thema. Naast de 500.000 euro voor het Protein Transition Community Fund investeren Pyett en De Vet in ‘seed projects’ van jonge onderzoekers, ‘directed calls’ van ervaren onderzoekers en ’outreach’ projecten om te communiceren met ketenpartners en consumenten. Het gaat niet om grote bedragen. Met de financiering kunnen Wageningse onderzoekers een concept of toepassing testen, waarna ze vervolgfinanciering kunnen aanvragen bij bijvoorbeeld NWO of EU, licht Pyett toe.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.