40 miljoen voor nieuwe onderzoeksfaciliteiten

‘Onze aanpak met een Roadmap Onderzoeksfaciliteiten heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.’
Twee van de vier nieuwe onderzoeksfaciliteiten zijn voor Wageningen Plant Research. Foto Marte Hofsteenge

WUR krijgt 40 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor vier nieuwe, hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten. Het is voor het eerst sinds jaren dat op deze schaal onderzoeksfaciliteiten worden gefinancierd.

Twee van de vier toekomstige faciliteiten zijn voor Wageningen Plant Research; de andere zijn voor Wageningen Food & Biobased Research en Wageningen Food Safety Research.

Wageningen Plant Research investeert bij Unifarm in twee onderzoekskassen en 22 geavanceerde klimaatcellen voor onderzoek naar verschillende functies, interacties en processen in planten, tot op moleculair niveau. Daarnaast komt in Bleiswijk een nieuw kassencomplex voor onderzoek naar fossielvrije, chemiearme en emissievrije teelt van weerbare gewassen. De complexen worden uiteraard voorzien van de nieuwste technologische snufjes, zoals kunstmatige intelligentie, data-sturing, robotisering en sensoring.

Virussen

Wageningen Food & Biobased Research krijgt budget om een hypermoderne FoodTech Facility te realiseren, waar uiteenlopende soorten onderzoek gedaan kunnen worden rond food processing technology, productformulering en consumentenonderzoek, ondersteund met AI-technieken.

Bij Wageningen Food Safety Research (WFSR) betreft de uitbreiding een zogenoemde Biosafety level-3 faciliteit, voor onderzoek naar nieuwe hoog risico-pathogenen, waaronder multiresistente micro-organismen en virussen, die overdraagbaar zijn via voedsel of diervoeding. WFSR sorteert daarmee voor op toekomstige nieuwe microbiologische risico’s.

Slimme aanpak

De miljoenen zijn afkomstig uit de eerste financieringsronde van de regeling voor Faciliteiten Toegepast Onderzoek (FTO) van het ministerie van EZK. Daarmee kregen 14 projecten opgeteld 184 miljoen euro. Dat ruim een vijfde van dat budget naar WUR gaat (specifieker: WR), is volgens Monique Bremer (Shared Research Facilities) mede te danken aan de nauwe en strategisch slimme samenwerking van alle betrokken organisatieonderdelen. ‘Om ervoor te zorgen dat onze investeringsvoorstellen van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn, hebben we vorig jaar een Roadmap Onderzoeksfaciliteiten opgesteld. Die aanpak heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen en biedt mogelijkheden voor de nieuwe investeringsrondes die nog volgen.’

Lees ook:


Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.