Column Joshua Wambugu: changing tides

'Natuurlijk zullen er winnaars en verliezers zijn, maar de beweging in de richting van eerlijkheid, rechtvaardigheid en gelijkheid bij WUR zal sowieso winnen.'
Tekst Joshua Wambugu

Het gebrek aan rechtvaardigheid is terug te vinden op plekken waar je het niet zou verwachten. Denk aan de FOS, de financiële ondersteuning voor studenten die zich inzetten voor bijvoorbeeld een verenigingsbestuur.

Helaas ligt deze werkelijkheid ver in het verschiet omdat het politieke belang van de studenten het in standhouden van hun stabiele compensatie is

Laten we eerst een stapje terug doen. Elk collegejaar weer groeit de WUR-gemeenschap, vooral het aantal studenten. De kwaliteit van het onderwijs en de bijbehorende lesaanpak zorgen voor deze consistente groei. Dit brengt ook met zich mee dat er veel internationale diversiteit is binnen de campus, met verschillende ideeën, gedachten, kennis en culturen die op een betrouwbare wijze vertegenwoordigd moeten worden. Er is een breed scala aan studentenverenigingen die een belangrijke rol spelen in deze vertegenwoordiging, die verder gaat dan onderwijs maar die er zijn voor plezier maken en het organiseren van activiteiten die positief bijdragen aan de mentale gezondheid van studenten.

Hoewel er een brede en diverse studentenvertegenwoordiging is, blijft het de vraag hoe lang het duurt voor nieuwe of bestaande verenigingen volledig kunnen profiteren van de voordelen van subsidies. Dat geldt met name voor verenigingen op basis van landen of continenten. Een recente publicatie in Resource ging in op de mogelijkheid om meer verenigingen te laten profiteren van de FOS regelingen. Helaas is dit toekomstmuziek omdat het politieke belang van de studenten het in standhouden van hun stabiele compensatie is. Ik durf dit te stellen omdat ik meer dan zeven jaar ervaring heb in de sociale en politieke arena van WUR, waar verhitte discussies over financiële compensatie oneindig zijn. Vaak zijn het de kleine of minder bekende verenigingen die het moeilijkste aan subsidies komen, om nog maar te zwijgen over hen die als vrijwilliger een bestuurstaak op zich nemen.

We kijken uit naar de veranderingen waarbij alle verenigingen, ongeacht hun achtergrond of soort, hun jaarbudget moeten aanpassen aan de voorgestelde herverdeling. Natuurlijk zullen er winnaars en verliezers zijn, maar de beweging in de richting van eerlijkheid, rechtvaardigheid en gelijkheid bij WUR zal sowieso winnen. De geest van DARE -een driejarig project om discriminatie terug te dringen dat recent tot een einde kwam- moet zachtjes maar krachtig vanuit elke hoek bulderen.

Joshua Wambugu (40) uit Kenia is promovendus bij de leerstoelgroepen Marine Animal Ecology en Environmental Policy. Bij het DARE-project was hij social safety guide en lid van het coördinatieteam. Hij houdt van koken, wandelen en vogels kijken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.