Wageningen opnieuw beste Nederlandse universiteit in Times-ranking

Maar WUR zakte wel een paar plekken op de ranglijst.
Foto Ergo Media

Wageningen University & Research staat op plek 59 in de Times Higher Education World Universities Ranking 2023, de prestigieuze ranglijst van bijna 1800 universiteiten wereldwijd. Er staan zeven andere Nederlandse universiteiten in de top 100.

Voor het vierde jaar op rij is Wageningen als beste Nederlandse universiteit geëindigd in de Times Higher Education (THE) World University Rankings, op plaats 59. Vorig jaar stonden we op plek 53. Waarom we gedaald zijn is moeilijk te zeggen, aldus informatiespecialist Marleen Noomen. ‘Het blijft altijd de vraag. We krijgen als universiteit geen inzage in de precieze berekeningen van de scores.’ De ranking wordt bepaald op basis van vijf onderdelen (onderwijs, publicaties en reputatie, citaties en impact, aandeel internationale studenten en contractonderzoek).

Sterke reputatie

‘Wageningen heeft een steeds sterkere reputatie, daarop scoren we elk jaar hoger,’ zegt Noomen. ‘Maar we scoren dit jaar lager op het aantal citaties ten opzichte van aantal publicaties. Daar kun je weinig aan doen. Hoe vaak je onderzoek geciteerd wordt, heb je niet in de hand.’ Mogelijk speelt de coronapandemie een rol in de citatiescores, speculeert Noomen. De vele publicaties over de pandemie hebben wellicht gezorgd voor meer citaties van bijvoorbeeld Chinese universiteiten, terwijl het aan weinig werkvelden binnen WUR raakt. In de landenranglijst eindigt China dit jaar op plek 4 en schuift Australië naar een gedeeld vijfde plaats met Nederland.

Meer universiteiten en nieuwe vragen

Bovendien zijn dit jaar ongeveer 130 universiteiten meer meegenomen in de ranglijst (tot een totaal van 1799), waardoor de ranking ten opzichte van vorig jaar kan verschuiven. De methode van ranking is ongewijzigd, al stuurde de THE-organisatie dit jaar wel extra vragen. Noomen: ‘Zover ik weet zijn die nog niet meegenomen in de berekeningen. Het gaat bijvoorbeeld om hoeveel buitenlandse stages studenten afgelopen jaar hebben gedaan, maar vanwege de pandemie was dit nagenoeg nul. Dat zal voor veel universiteiten gelden.’ Mogelijk worden de extra vragen in de volgende editie wel meegenomen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.