[De Neus] WUR trekt zich terug voor Beste Universiteit

Nieuws met een luchtje.

De Keuzegids moet op zoek naar een andere Beste Universiteit van Nederland.

Je kunt er de klok op gelijk zetten bij de jaarlijkse verkiezing door de Keuzegids: WUR is de Beste. Al achttien jaar op rij is dat zo. Saai. Dat vindt WUR zelf ook. De raad van bestuur heeft daarom besloten een jaartje over te slaan. Daarmee wordt het advies van de werkgroep Niet Weer Hè opgevolgd.

Achter het gebaar van WUR schuilt overigens niet alleen grootmoedigheid. Ook welbegrepen eigenbelang speelt mee, geeft voorzitter Alfons Spegt ruiterlijk toe. ‘Het nieuwtje is er na achttien jaar wel een beetje vanaf. Zelfs bij de intranetredactie bespeur ik een zekere moeheid om er een itempje over te maken. Een jaartje in de luwte zal wonderen doen. Bovendien, iedereen weet toch wel dat wij de beste zijn.’

Het idee om zich terug te trekken is ingegeven door de gang van zaken bij de jaarlijkse verkiezing van de Teacher Of The Year. De winnaar daarvan mag het jaar erop niet meedoen. ‘Dat schept ruimte voor anderen om te shinen’, zegt Spegt. ‘En wat moet je ook met twee of meer van die beeldjes. Dan worden ze toch maar op Marktplaats gezet.’

De Keuzegids reageert verrast maar opgelucht op het nieuws uit Wageningen. ‘Wij hebben intern ook wel eens met dit idee gespeeld. Maar het is toch een beetje als de Formule-1 zonder Max Verstappen, het WK-schaken zonder Magnus Carlsen of Koning Willem-Alexander zonder Máxima.

Iedereen weet toch wel dat wij de beste zijn

Wat stelt het dan nog voor? Maar goed, we zullen dit jaar een ander persbericht moeten schrijven.’ De werkgroep Niet Weer Hè heeft – ongevraagd – haar advies verbreed naar meerdere terreinen. Zo stelt de groep voor komend jaar geen Dies te vieren, dat de VVD na de val van het kabinet niet mee doet aan de verkiezingen, dat Nederland niemand afvaardigt naar het Eurovisie Songfestival en dat Ajax dit jaar de kampioensschaal aan zich voorbij laat gaan.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.