Trolleylijn Arnhem-Wageningen Campus geopend (maar nog niet in gebruik)

Snelbus 352 rijdt in de toekomst ook naar de campus en Ede-Wageningen.
De nieuwe trolleybus met accu. Foto Resource

Trolleylijn 352 (de snelbus die rijdt tussen Arnhem en Wageningen) heeft nieuwe bussen die het bestaande trolley-bovenleidingnetwerk kunnen gebruiken om hun accu op te laden. Daardoor kunnen ze in Oosterbeek, bij het einde van het bovenleidingnetwerk, worden losgekoppeld van dat netwerk en met opgeladen accu doorrijden naar Wageningen.

Op woensdag 22 mei werd de buslijn feestelijk geopend op de campus bij Atlas. Daarbij waren vertegenwoordigers aanwezig van gemeenten langs de route, de provincie Gelderland, medewerkers van het vervoersbedrijf Connexxion en WUR-medewerkers.

De trolleybus 2.0 kan doorrijden op accu. Foto Resource

Hoewel de opening van buslijn 352 op de campus plaatsvond, stopt de bus daar voorlopig nog niet: busstation Wageningen is het huidige eindstation van route met de bus op de accu. Uiteindelijk moeten de campus en station Ede-Wageningen daar nog aan worden toegevoegd, vertelt Connexxion-woordvoerder Herman de Gooijer. ‘Wanneer precies, is nog niet duidelijk; op z’n vroegst december 2024, maar de kans is groot dat het later wordt. Er zijn nog wat aandachtspunten: we willen bijvoorbeeld goed kijken wat de actieradius is van de bussen: slaat de accu voldoende energie op om door te rijden naar de campus en station Ede-Wageningen? En hebben we voldoende bussen om het traject al in december te verlengen? Dat soort zaken zijn we nog aan het onderzoeken.’

Op naar 2030

De nieuwe trolleybus met accu is een belangrijk nieuw instrument voor Connexxion op weg naar 2030, vertelt De Gooijer. ‘In dat jaar moet al het Nederlandse openbaar vervoer namelijk emissievrij zijn. Het bovenleidingnetwerk dat al sinds jaar en dag in Arnhem en Oosterbeek aanwezig is, biedt ons een unieke kans om met deze techniek te werken. Daardoor kunnen onze trolleybussen voortaan tot verder in de regio doorrijden.’

Na de presentatie van de nieuwe bus en de toekomstplannen voor lijn 352 en een gebakje om de opening te vieren, liepen de genodigden naar halte Campus/Atlas aan de Mansholtlaan. Daar stond de nieuwe trolleybus voor de gelegenheid alvast één keer klaar voor vertrek richting Oosterbeek, waar de viering nog even verder ging.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.