[De Neus] Station krijgt nieuwe naam

Nieuws met een luchtje.
‘Het is natuurlijk van de zotte dat al die jaren Ede als eerste werd genoemd’, aldus wethouder Goris. Foto Resource

De opening van het nieuwe NS-station in Ede was niet alleen een feestje voor de gemeente Ede. Ook bij de gemeente Wageningen konden de slingers worden opgehangen.

Wethouder Jan Goris wil zichzelf niet op de borst kloppen, maar hij kan een glimlach al dagen niet onderdrukken. ‘Hoewel ik ook bloedserieus ben over deze overwinning’, zegt hij terwijl hij een bord met NS-letters ophangt in zijn werkkamer waarop staat: Wageningen-Ede. ‘Het is natuurlijk van de zotte dat al die jaren Ede als eerste werd genoemd. Elke keer als ik in de trein zat en de conducteur ‘Station Ede-Wageningen’ omriep, ging er een siddering door mijn lijf.

Op termijn zullen ze in Ede wel snappen dat dit ook beter is voor hen

Ede noemt zichzelf een stad, Wageningen ís het. Wij zijn door de WUR-campus zelfs een wereldstad, maar al die jaren is ons een eigen station ontzegd. Ede helemaal van het bord, was natuurlijk nog beter geweest en ik heb mijn juristen gevraagd dat uit te zoeken. Maar dat bleek niet haalbaar.’ Goris gaf ze vervolgens de opdracht om van het omdraaien van de namen werk te maken. In het grootste geheim werd daar jaren aan gewerkt en de rechter ging uiteindelijk akkoord; de NS moest omwisselen. Dat de relatie tussen de twee gemeenten nu ernstig bekoeld is, is van tijdelijke aard, denkt de wethouder. ‘Dat komt wel weer goed. Op termijn zullen ze in Ede wel snappen dat dit ook beter is voor hen. Ze liften nu gratis mee op onze naamsbekendheid en de internationale allure van WUR. Onbegrijpelijk dat ze zelf niet op het idee zijn gekomen.’

WUR wil inhoudelijk niet reageren op de naamswijziging. De woordvoerder: ‘Als het gaat om NS-stationsnamen nemen wij een neutrale positie in. Maar voor onze internationale medewerkers en de studenten is dit wel veel logischer.’ De naamswijziging is overigens ook bij een aantal Wageningers – onder wie studenten en medewerkers – slecht gevallen. Er gaat een petitie rond om Wageningen van het bord af te krijgen, de initiatiefnemers roepen op om het station Ede-Zuid te noemen.

Lees ook:Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.