Nieuw station Ede-Wageningen eindelijk af

Treinstation vrijdag weer in gebruik, busstation verplaatst naar zuidzijde.
Het nieuwe treinstation Ede-Wageningen in aanbouw Donderdagochtend was het nog vrij chaotisch bij het nieuwe treinstation. Foto Resource

Na drie jaar werk is het nieuwe treinstation vrijdag eindelijk af. Opgelucht ademhalen voor de treinreizigers: de treinen rijden weer als normaal. Het busstation werd ook vernieuwd en is nu aan de zuidkant van het station te vinden, daardoor wijzigen de vertrek- en aankomsttijden iets.

Het treinstation werd een klein stukje verplaatst naar het oosten, zodat het oude station nog gebruikt kon blijven worden tijdens het grootste gedeelte van de klus. De laatste loodjes waren afgelopen week aan de beurt: nieuwe prullenbakken, het plaatsen van kaartjesautomaten en bankjes.

Je fiets kan je kwijt in de nieuwe bewaakte fietsenstalling met 5000 plekken. Wil je niet betalen, dan moet je tijdelijk uitwijken naar de fietsparkeerplek achter de Frisokazerne. Dat is een stukje lopen vanaf het station, dus niet heel handig. Een nieuwe onbewaakte fietsenstalling wordt aan de noordkant van het station gebouwd, maar is voorlopig nog niet beschikbaar.

Helemaal klaar is het werk nog niet. Het oude treinstation moet nog worden afgebroken, er komt een nieuwe parkeergarage naast het busstation en de eerder genoemde fietsenstalling moet dus nog worden aangelegd. Het hele project zou in 2026 klaar moeten zijn.

Busstation

Het busstation is ondertussen verplaatst naar de zuidzijde, waar de iets oudere Wageningers in vroeger tijden vaak moesten wachten op de eenzame lijn 88 (de vroegere 303). De dienstregeling van vrijwel alle bussen is iets aangepast doordat het nieuwe busstation net een paar minuutjes dichter bij Wageningen ligt. Check dus vooral voor vertrek nog even 9292.

Plattegrond van het nieuwe busstation. Afbeelding via Connexxion

Goed nieuws is het plan voor een nieuwe snellere buslijn tussen Ede-Wageningen en Wageningen centrum. De 103 zal vanaf juli over de nieuwe weg ‘Parkweg’ in Ede rijden, de doorsteek vanaf de oostkant van Ede naar de Mansholtlaan. Daarmee skipt ‘ie het ziekenhuis en Stadspoort, wat weer net een paar minuten scheelt. De 303 zal vanaf de zomer overdag vier keer per uur gaan rijden over de campus, de 103 twee keer per uur via Hoevestein.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Een kleine toevoeging op “Je fiets kan je kwijt ….. Wil je niet betalen….” : de eerste 24 uur in de bewaakte fietsenstalling zijn gratis 🙂