‘Maak menstruatieproducten beter beschikbaar’

Studenteninitiatief WURbleeding wil dat menstruatieproducten makkelijker op de campus te krijgen zijn.
Menstruatieproducten zouden makkelijker verkrijgbaar moeten zijn op de campus, zegt WURbleeding. Foto Shutterstock

Tekst Ananya Doraswamy en Luuk Zegers

De studenten achter het initiatief hebben een enquête uitgezet die inmiddels zo’n 240 keer is ingevuld. Tot dusver geeft 89 procent van de respondenten aan ontevreden te zijn over de beschikbaarheid van menstruatieproducten op de campus. Ook vindt 96 procent dat menstruatieproducten veel beter beschikbaar moeten worden, en volgens 72 procent zouden die bovendien gratis moeten zijn.

Het is niet de eerste keer dat promovendi en studenten pleiten voor een betere beschikbaarheid van menstruatieproducten, vertelt masterstudent Forest and Nature Conservation Evy Karstens van WURbleeding. ‘Maar omdat het voor WUR niet geheel duidelijk was hoe groot de vraag was, werd er in het verleden niets mee gedaan. Daarom proberen wij nu met onze enquête in kaart te brengen wat de behoefte is op dit gebied. De resultaten willen we binnenkort aan de universiteit gaan overhandigen, in de hoop dat zij er dan mee aan de slag gaan.’

Afgelopen oktober werd Karstens onverwachts ongesteld terwijl zij in Aurora was. ‘Ik wist niet of ik daar ergens menstruatieproducten kon vinden, en omdat ik toen in een voor mij nieuwe omgeving was, voelde het niet fijn om mijn studiegenoten om hulp te vragen.’ Uiteindelijk kocht ze dure tampons bij de AH to go. ‘Het was allemaal erg frustrerend. Op universiteiten waar ik eerder heenging, waren er boxjes in de toiletten waar je menstruatieproducten kon neerleggen, zodat er altijd iets lag voor mensen in nood. Niet super professioneel, maar wel fijn dat het er was.’ Nadat Karstens haar ervaring deelde met andere studenten, vond ze gelijkgestemden. ‘Samen zijn we WURbleeding begonnen om hier aandacht voor te vragen.’

Automaat in elk toilet

De eerste stap van de initiatiefnemers achter WURbleeding was om het huidige aanbod van menstruatieproducten in kaart te brengen, vertelt Hilde de Gaetano (net als Karstens masterstudent Forest and Nature Conservation en actief bij WURbleeding): ‘We kwamen erachter dat je in sommige gebouwen bij de receptie kan vragen om menstruatieproducten. Maar dat is niet in elk gebouw het geval, en het is ook niet heel duidelijk aangegeven. Ook staat er een automaat op de begane grond in Forum met tampons erin.’ En dan is er dus nog de AH to go.

Nadat het aanbod in kaart was gebracht, kwam de enquête online in januari. De resultaten laten zien dat er vraag is naar een beter aanbod van menstruatieproducten, aldus De Gaetano. ‘In het ideale geval zijn menstruatieproducten straks in elke toilet te vinden.’

Kijken naar mogelijkheden

Het Facilitair Bedrijf kijkt naar aanleiding van de enquête wat de mogelijkheden zijn op dit gebied, vertelt communicatieadviseur Inge Buitink. ‘Er lagen bij de recepties van alle onderwijsgebouwen al menstruatieproducten voor noodgevallen. Dat wordt op korte termijn uitgebreid naar álle gebouwen van WUR, zodat je straks in elk gebouw terechtkan bij de receptie in geval van nood.’

Het grootschalig aanbieden van gratis producten is vooralsnog niet aan de orde, zegt Buitink. ‘Naar de mogelijkheid van meer automaten met menstruatieproducten wordt nog gekeken, maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen.’ Wordt vervolgd.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.