Crowdfunding voor gratis tampons en maandverband op de campus

Student Anne Walther schrok van de berichten over ‘period poverty’. Ze start daarom een crowdfundingactie om alle recepties van de onderwijsgebouwen te voorzien van een ‘period box’ met maandverband en tampons.
Foto: Shutterstock

Eén op de tien Nederlandse vrouwen tussen de 12 en 25 jaar heeft soms te weinig geld om menstruatieproducten te kopen, zo bleek uit onderzoek van Plan International. Een schokkende uitkomst, vond student Communication, Health and Life Sciences Anne Walther. Tampons en maandverband zouden gewoon aanwezig moeten zijn op de universiteit, vindt ze, net als andere hygiëneproducten zoals toiletpapier en zeep. Daarom start ze een actie om ervoor te zorgen dat alle recepties van onderwijsgebouwen standaard hygiëneproducten hebben liggen. Ook handig als je onverwachts ongesteld wordt en niks bij je hebt.

De poster die Anne maakte over 'period poverty': a bloody shame
De poster die student Anne Walther maakte over ‘period poverty’

Geldkwestie

Ongesteld worden is geen pretje, zeker als je maand regelmatig langer duurt dan je geld. Ook in Nederland is ‘period poverty’ een probleem, bleek uit onderzoek. Bijna tien procent heeft soms geen geld om menstruatieproducten te kopen of moet het lenen van anderen; ongeveer zes procent geeft aan wel eens andere boodschappen niet te kunnen kopen omdat deze producten voor gaan.
Hebben Wageningse studenten hier ook last van? Anne: ‘Ik kan het niet met zekerheid zeggen, want er wordt weinig over gepraat. Nederland is over het algemeen best een duur land. Als student moet je vaak aan het eind van de maand goed je centen tellen om rond te komen; je wil gewoon niet de keuze moeten maken tussen je eten betalen of je hygiëneproducten kopen. Ik kan me voorstellen dat studenten uit andere landen daar misschien nog meer moeite mee hebben. Als je ouders al hun uiterste best moeten doen om je studie te betalen, kunnen deze uitgaven lastig zijn.’

Zonder te vragen

Anne wil begin volgend jaar een crowdfundingactie opzetten, zodat bij alle recepties van onderwijsgebouwen een ‘period box’ komt te staan, waar je de hygiëneproducten zonder te vragen kunt pakken. Niet alleen voor studenten die het niet kunnen betalen, maar ook voor als je onverwachts ongesteld wordt. ‘Ik hoop dat de universiteit hier ook aan wil meebetalen. Ze zorgen tenslotte ook dat er wc-papier is, of pleisters. Dit is niet wezenlijk anders; ongesteld worden is geen keuze.’
Anne weet nog niet hoe de actie er precies uit gaat zien, maar het moet in ieder geval zichtbaar zijn. ‘Ongesteld zijn is nu nog vaak iets dat stiekem gebeurt. Niemand praat erover, veel mensen vinden het een lastig onderwerp. Terwijl veel vrouwen zich niet goed voelen als ze ongesteld zijn, en dat heeft ook invloed op je studieprestaties. Daar mag best vaker over gesproken worden.’  

Nu nergens te krijgen

Een korte rondgang langs verschillende recepties leert dat er op dit moment inderdaad nergens menstruatieproducten te krijgen zijn. ‘Vroeger hingen er automaten op de wc’s, maar die zijn ook verdwenen,’ zegt de receptioniste bij het Forum. ‘Ik weet niet waarom, want ik weet dat ook het personeel erg blij zou zijn als er standaard iets te krijgen is in de gebouwen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.