Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Xinyuan Min, die op 22 december promoveerde op analyses over de economische haalbaarheid van verschillende soorten kassen in China.
‘Het viel me op, toen ik hier kwam als student, dat je op de campus bijna nergens menstruatieproducten kunt kopen. Het meest dichtbij is de AH to go bij Campus Plaza. Die is ook nog wat duurder dan een gewone supermarkt. Vaak heb ik bij medestudenten of collega’s moeten vragen of zij wat bij zich hadden. Er staan wel overal snoepautomaten, gevuld met chocola en cola. Waarom kunnen daar niet een paar rekken gevuld worden met tampons en maandverband?
Sommige mensen vinden dat misschien wat ongemakkelijk, maar dat toont ook juist aan hoe belangrijk dit is. Menstrueren is heel normaal en daar moeten we aan leren wennen. Op mijn nieuwe werkplek in Shanghai heb ik al een voorraad aangemaakt, in mijn bureaula en in elke tas een setje, inclusief verschillende maten tampons voor de verschillende dagen van mijn cyclus. Het is misschien geen groot, urgent probleem maar ik vind het oneerlijk dat alleen vrouwen dit probleem hebben. Als mannen ongesteld zouden worden waren menstruatieproducten allang gratis en overal beschikbaar, net als wc-papier.’