Studentenraad maakt plannen voor een betere universiteit

'Wij willen het initiatiefrecht gebruiken voor bijvoorbeeld een statistiek-helpdesk en gratis maandverband.'
Een van de initiatieven is maandverband en tampons gratis ter beschikking stellen aan studenten. Foto Shutterstock

Hoe kan Wageningen University een betere universiteit worden? De studenten in de studentenraad hebben wel een aantal ideeën en gebruiken het initiatiefrecht om te proberen die ideeën te realiseren.

Daphne Louws, masterstudent Nutrition and Health, is voorzitter van de studentenraad. ‘Het initiatiefrecht betekent dat wij ideeën om de universiteit een betere plek te maken, uitwerken en voorleggen aan de RvB (raad van bestuur, red.). Als zij er dan mee akkoord gaan, wordt zo’n initiatief geïmplementeerd. Soms wordt een initiatief snel goedgekeurd, maar vaak gaat het een paar keer heen en weer tussen de RvB en de studentenraad, voorzien van vragen, opmerkingen of toevoegingen.’

Momenteel is de raad bezig met een waslijst aan initiatieven. Louws licht er een paar toe.

1.Statistiek-helpdesk

‘Veel studenten hebben moeite met statistiek. Dat geluid horen we van verschillende onderwijscommissies en ook van onze eigen raadsleden. Er is behoefte aan een plek waar studenten naartoe kunnen om geholpen te worden met het analyseren van hun data, aanvullend op de thesisbegeleider. We zijn nu met verschillende partijen binnen en buiten Wageningen in gesprek om uit te zoeken hoe zo’n statistiek-helpdesk eruit zou moeten zien en wat het beste zou werken bij WUR.’

2. Student-ambtenaar

‘Om de integratie tussen studenten en andere inwoners van Wageningen te verbeteren, willen we een nieuwe functie in het leven roepen die als brug fungeert tussen studenten en de gemeente: de community liaisons manager, een soort studentenambtenaar. Die persoon zou de visie van studenten kunnen vertegenwoordigen in het gemeentehuis en ideeën van de gemeente kunnen overdragen aan studenten.’

3. Uni-Life

‘Uni-Life is een app die in verschillende studentensteden actief is, waarin alle sociale en academische activiteiten in een stad op overzichtelijke wijze worden gebundeld. Dat gaat van activiteiten van studie- en studentenverenigingen tot exposities, evenementen en debatavonden van de bibliotheek en de gemeente. In steden waar de app al wordt gebruikt, zie je dat studenten meer betrokken raken bij de stad. Het is een mooie manier om verschillende groepen met elkaar in contact te brengen. Eigenlijk is het een soort digitale versie van de posterborden in de onderwijsgebouwen, maar dan overzichtelijker en breder. Uni-Life werkt rechtstreeks met universiteiten voor een jaarlijks licentietarief.’

4. Duurzaam reizen aanmoedigen

‘WUR heeft een potje met geld voor studenten die op uitwisseling gaan om een deel van je reiskosten te vergoeden. Met dit initiatief willen we de gelden uit dat potje op een andere manier te verdelen, zodat reizen met de trein financieel aantrekkelijker wordt dan reizen met het vliegtuig. Daarbij moet je natuurlijk wel kijken dat die landen goed bereikbaar zijn met de trein.’

5. Gratis menstruatieproducten

‘Er is de laatste tijd meer aandacht voor menstruatie-armoede: het probleem dat sommige studenten geen geld hebben voor maandverband. Wij willen in kaart brengen hoe groot dat probleem hier is en wat wij hieraan kunnen doen. Het plan is om met vakcoördinatoren te kijken of we hier een project van kunnen maken binnen een vak, zodat we er meer studenten bij kunnen betrekken. Het zou mooi zijn om dit maatschappelijke probleem op die manier aan te kunnen pakken.’

6. Zit-sta-bureaus

‘Het plan is om een pilot te doen met verstelbare bureaus om te kijken of studenten het fijn vinden om die te gebruiken. Zit-sta-bureaus stimuleren een gezonde en actievere werkhouding en dat helpt weer om RSI/CANS te voorkomen.’

7. Student Onbeperkt

‘Student Onbeperkt is een platform voor studenten met een functiebeperking om elkaar te ontmoeten. Dit initiatief bestaat al in andere studentensteden en wij denken dat het heel goed zou zijn als WUR mee doet, zodat studenten met een aandoening, handicap of andere beperking, elkaar kunnen vinden en helpen. Denk bijvoorbeeld aan een student met ADHD, die worstelt met concentratieproblemen tijdens de thesis. Het zou mooi zijn als die aan iemand anders met vergelijkbare problemen kan vragen hoe hij het heeft aangepakt. ’

Meer informatie over de studentenraad is hier te vinden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.