Traineeships in strijd om jong financieel talent

‘We hebben dringend extra mensen nodig om de werkdruk te verlichten.’
In de arbeidsmarkt wordt zo ongeveer gevochten om jonge finance-professionals. Traineeships zijn een ingeburgerd verschijnsel in de wereld van finance & control. Foto Shutterstock

WUR is dringend op zoek naar startende finance-professionals en gooit daarom een nieuw wapen in de strijd: een tweejarig traineeship. Met vijf plekken moet de eerste lichting in september van start gaan.

WUR biedt dit traineeship aan om controllers in de dop aan te trekken: jonge professionals die net een studie accountancy, bedrijfseconomie of finance & control hebben afgerond – mensen om wie in de toch al krappe arbeidsmarkt zo ongeveer wordt gevochten, vertelt recruiter Jeanine van ’t Veer. Ook bij WUR is de nood hoog. ‘We hebben dringend extra mensen nodig om de werkdruk te verlichten.’

Traineeships zijn een ingeburgerd verschijnsel in de wereld van finance & control. Het betreft een specifiek type dienstverband, waarbij jonge professionals binnen een afgebakende periode via een gecombineerd werk- en opleidingsprogramma worden klaargestoomd voor hun vakgebied. Voor werkgever WUR is het de eerste keer dat een finance-traineeship wordt aangeboden.

Bij WUR beslaat de traineeperiode twee jaar. Daarin werken de trainees aan drie verschillende opdrachten en doen ze ondertussen ook ervaring op met de dagelijkse werkzaamheden van planning en control, roulerend over de verschillende kenniseenheden. Na afloop van het traineeship kunnen ze aan de slag als volwaardig projectcontroller.

Zingeving

Terwijl de grote consultancyfirma’s kandidaattrainees lokkertjes bieden zoals reisjes of een auto van de zaak, benadrukt WUR heel bewust de zingevingscomponent: bij WUR werk je mee aan een duurzame toekomst. ‘De nieuwe generatie is daar ook gevoeliger voor dan de voorgaande. Verder hebben we er natuurlijk wel voor gezorgd dat we qua startsalaris kunnen meekomen met de concurrentie’, verduidelijkt Van ’t Veer.

De werving verloopt via een campagne op LinkedIn en via de communicatiekanalen van relevante studies en studieverenigingen. Zowel hbo’ers als academisch geschoolden zijn welkom. Kandidaten kunnen zich tot 15 april melden; op 18 april vindt de kennismakings- en selectiedag plaats.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.