Non-EER student kan nu makkelijker student-assistent worden

HR regelt de werkvergunningsaanvraag, die wordt betaald uit een centraal budget.
Student-assistent Komal Yadav. Eigen foto

Voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (de EU plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) was de weg naar student-assistentschap er een vol obstakels. Het grootste obstakel? Veel mensen wisten überhaupt niet dat het mogelijk is om studenten van buiten de EER aan te nemen. Met nieuw beleid probeert WUR het student-assistentschap toegankelijker te maken.

Dat vertelt Nienke Raeven van Education and Student Affairs. ‘Het student-assistentschap is een prachtige manier om werkervaring op te doen tijdens je studie. Het feit dat dit voor non-EER studenten zo goed als onmogelijk was, is oneerlijk. Daarom is er een tijd geleden een werkgroep opgericht om dit probleem aan te pakken.’

Een van de drempels voor leerstoelgroepen en teams is de tewerkstellingsvergunning (TWV) die moet worden aangevraagd bij het UWV. ‘Eigenlijk zijn dat drie drempels’, zegt Raeven. ‘Er moet een vergunningsaanvraag worden gedaan, dat kost 545 euro en er gaan vijf tot acht weken overheen. Kortom: extra geregel, extra kosten en het duurt langer dan een student-assistent aannemen die uit de EER komt. Hierdoor heerste bij veel mensen het idee dat het aannemen van non-EER studenten onmogelijk was.’

Inclusiever

Vorig collegejaar heeft de eerder genoemde werkgroep een plan gemaakt en dat gepresenteerd aan de raad van bestuur. ‘Die heeft vervolgens budget beschikbaar gesteld om de kosten voor de vergunningen te betalen’, vertelt Raeven. ‘Daarmee is een groot obstakel opgelost. Het regelen van de tewerkstellingsvergunning ligt namelijk niet bij leerstoelgroepen en teams: zij hoeven alleen een aanvraag bij de HR-afdeling van WUR te doen, die het vergunningsaanvraagproces overneemt. Wel blijft het van belang om er op tijd bij te zijn, want de vergunningsaanvraag duurt nog steeds vijf tot acht weken.’

Om ervoor te zorgen dat meer mensen bij WUR weten dat ze een non-EER student kunnen aannemen als student-assistent, komt er een infographic die uitlegt hoe de aanvraag in zijn werk gaat. Raeven: ‘Wij willen leerstoelgroepen en andere teams aanmoedigen ook non-EER studenten mee te nemen in hun zoektocht, zodat deze groep niet wordt buitengesloten en WUR steeds inclusiever wordt.’

Werkervaring

Komal Yadav (30), masterstudent Medical Biotechnology uit India, begon onlangs als student-assistent in de Student Social Safety groep. ‘Ik help met het organiseren van challenges over sociale veiligheid, bijvoorbeeld over micro-aggressie en hoe je een active bystander wordt. Het is een geweldige manier om wat werkervaring op te doen.’

Ook is Yadav betrokken bij de ontwikkeling van een infographic voor niet-EER-studenten die uitlegt hoe ze student-assistent kunnen worden. ‘Toen ik solliciteerde, kostte het aardig wat tijd om uit te zoeken wat ik allemaal moest regelen. Het is geen moeilijk proces, maar er zijn enkele dingen waar je op moet letten. Het belangrijkste is zorgen dat je de juiste zorgverzekering hebt. Vaak moet je overstappen. Ook raad ik aan om ongeveer twee maanden voor de start van de student-assistentposities te solliciteren, omdat je wat tijd nodig hebt om dingen te regelen. Ik hoop dat de infographic het aanmeldingsproces makkelijker maakt.’

Binnenkort zullen de infographics (voor non-EER studenten en voor WUR-teams) via intranet, MyWURToday, Career Services en andere kanalen worden verspreid.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.