WUR heeft dit jaar meer dan 1000 vacatures

Het wordt steeds lastiger om senior medewerkers te vinden.
Personeel in Atlas. Foto Albert Sikkema

Het gaat goed met WUR. De studentenaantallen bij de universiteit blijven toenemen en Wageningen Research haalt meer onderzoeksopdrachten binnen. Dus zijn er extra medewerkers nodig.

WUR gaat dit jaar meer dan duizend vacatures uitzetten, schat Johan Kanis, manager Recruitment van WUR. Een steeds groter deel van die vacatures blijft langer onvervuld, want de concurrentie van andere universiteiten en kennisintensieve bedrijven op de arbeidsmarkt is groot. Het werven kost daarom meer tijd. Kanis weet niet precies hoeveel procent van de vacatures lastig invulbaar is. ‘Dat is moeilijk te zeggen. We verlengen de sollicitatieprocedures soms als we nog niemand hebben gevonden. Of we zetten een vacature na verloop van tijd opnieuw online, waarbij we de eisen aanpassen om de slaagkans te verhogen.’

Domein

Waar komt die krapte op de arbeidsmarkt vandaan? ‘WUR zit op een impactvol domein, er liggen veel maatschappelijke vragen op het gebied van bijvoorbeeld landbouw, klimaat, biodiversiteit en biobased economy’, zegt Kanis. ‘We zien dat andere universiteiten zich ook meer op ons domein begeven en ook voedingsbedrijven en ingenieursbureaus vissen in dezelfde vijver op de arbeidsmarkt.’ Tijdens de coronacrisis was iedereen voorzichtig met het aannemen van nieuwe mensen; nu lijkt sprake van een inhaaleffect.

Vooral senior medewerkers zijn lastig te vinden. Zo zoekt Wageningen Economic Research ervaren medewerkers met een economische achtergrond en domeinkennis. Die mensen zijn al enige jaren zeer schaars. Ook bij andere kenniseenheden ontstaan nu moeilijk vervulbare vacatures, zoals bij Food and Biobased Research. Bovendien zoeken de life sciences-bedrijven ook veel nieuw personeel en zij bieden vaak betere arbeidsvoorwaarden dan Wageningen Research.

Zoeken

Senior medewerkers hebben daarnaast meestal al een baan en zijn niet actief op zoek naar een andere. Daarom moet het team Recruitment, dat in 2019 is opgericht, nieuwe manieren vinden om in contact te komen met senior kandidaten. ‘Ze zoeken ons niet, wij moeten hen vinden. We hebben al een online campagne op LinkedIn en Reddit, maar we willen nog meer doen om contact te leggen met seniors die onze kant op kunnen komen. We bekijken per kenniseenheid waar ze zitten.’

Ook bij de leerstoelgroepen en de ondersteunende afdelingen van WUR zoals ICT en Finance is het moeilijk om senior medewerkers te vinden. Maar de werving van jonge academici is geen probleem. Die arbeidsmarkt is internationaal en zeer dynamisch, met veel tijdelijke contracten. ‘Met onze goede reputatie en bijvoorbeeld een Tenure Track-traject kunnen we veel onderzoekstalenten aantrekken en ze een langdurig arbeidscontract aanbieden’, zegt Kanis.

Vergrijzing

Ruim duizend vacatures op een personeelsbestand van bijna 7.000 is veel, zeker als je bedenkt dat er de afgelopen jaren al honderden nieuwe medewerkers per jaar zijn ingestroomd. Naast de groei, waardoor extra mensen nodig zijn, is de vervangingsvraag ook toegenomen. Dat heeft te maken met vergrijzing – de babyboomers zijn (bijna) met pensioen – maar ook omdat WUR-medewerkers vaker worden ingelijfd door andere werkgevers.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.