Chinese beurzenverstrekker verhoogt beurzen niet

Daarmee blijft de beurs onder de door WUR vereiste IND-norm.
Vrouw houdt portemonnee vast. Veel beurspromovendi krijgen minder dan de voorgeschreven IND-norm van 1564 euro per maand. Foto Shutterstock

Met ingang van dit jaar hanteert WUR voor beurspromovendi strikt de IND-inkomensnorm. Dat is het minimale maandbedrag dat volgens de IND nodig is om een verblijfsvergunning te krijgen. Dat bedrag is op dit moment 1564 euro per maand. De Chinese Scholarship Council (CSC)-beurs is ruim tweehonderd euro lager en bedraagt al jaren 1350 euro per maand.

Dat CSC-promovendi tot nu toe toch in Nederland aan de slag konden, komt doordat hun beurs op andere manieren tot de IND-norm werd aangevuld, althans op papier. In de praktijk bleek dat veel beurspromovendi het toch met die 1350 euro in de maand moesten doen. De eis van WUR maakt aan die praktijk een einde.

Onderzoeksprogramma’s

De weigering van CSC betekent niet dat er nu geen Chinese promovendi meer naar Wageningen komen, laat onderzoeksdecaan Wouter Hendriks weten. WUR heeft twee langjarige onderzoeksprogramma’s met de Chinese Agricultural University (CAU) en de Chinese Academy of Agricultural Sciences (CAAS), waaruit beurzen kunnen worden ‘opgetopt’.

Lang niet alle beurspromovendi vallen evenwel binnen een van beide programma’s. Wat een en ander voor hen betekent, is nog niet duidelijk. Volgens Hendriks is het nog te vroeg om effect te zien van de nieuwe inkomenseis. WUR telde vorig jaar ongeveer 400 Chinese promovendi, 17 procent van het totale aantal. Een kwart van de internationale promovendi komt uit China.  

Steun

De raad van bestuur besloot vorig jaar beurspromovendi tijdelijk financieel te steunen. Het gaat om beurspromovendi die voor begin dit jaar hun promotietraject startten. Dat zijn er in totaal 298, laat een beleidsmedewerker van Staff Corporate Strategy & Accounts weten. Het aanvullen van de beurs kost WUR naar schatting 1,5 tot 2 miljoen euro.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.