Bij twijfel niet masseren

WUR stopt definitief met massages voor het personeel.
Vrouw krijgt stoelmassage Foto Shutterstock

De sociale veiligheid is niet voldoende te waarborgen, zegt directeur Human Resources Martijn Scheen. ‘En daarom geldt: bij twijfel niet doen.’

Vorig jaar juli werden de massages stopgezet na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Onlangs werd de stekker er definitief uitgetrokken, een bericht dat veel reacties losmaakte op intranet. Op verzoek van Resource licht Scheen het besluit toe.

Waarom waren er eigenlijk massages?
‘In de cao’s is met de bonden afgesproken dat WUR een bepaald bedrag besteedt aan extra arbeidsvoorwaarden voor medewerkers. Een van de doelen is om mensen gezond en vitaal te houden. In overleg met de bonden is in 2018 besloten massages aan te bieden ter ontspanning. Ook het fruit op de werkplek valt onder die afspraken.’

Gaat het om veel massages?
‘Ongeveer een op de zes personeelsleden (circa 17 procent) maakte er gebruik van. In het begin ging het alleen om stoelmassages op kantoor. In coronatijd werd het mogelijk om die massages in de praktijkruimtes van de masseurs te doen. Het ging om jaarlijks tien credits voor een kwartier masseren. In de eigen praktijk kon je ook meer credits achter elkaar doen. Dus minder massages maar wel langer.’

Waar zijn die incidenten gebeurd?
Er zijn meerdere incidenten van grensoverschrijdend gedrag gemeld. Dat waren heftige incidenten, waar we echt van zijn geschrokken. Die vonden bij dezelfde masseur plaats in de eigen praktijk. Na gesprekken met de organisatie Massageprofs hebben we besloten voorlopig met de massages te stoppen. Dat is weloverwogen gebeurd, we weten hoe populair de massages waren.’

Waarom wordt nu definitief gestopt met de massages?
De masseurs bij Massageprofs werken niet in loondienst, maar als zzp’er. Er wordt wel volgens een protocol gewerkt, maar er is weinig toezicht en sturing op de masseurs, blijkt uit gesprekken met de directeur. Onze conclusie is dat binnen dit systeem de sociale veiligheid onvoldoende is gegarandeerd. Daar komt bij dat de attitude van Massageprofs ten aanzien van de incidenten niet was wat wij hadden gehoopt. De handelwijze na het bekend worden van de incidenten was niet adequaat.’

Is overstappen naar een ander bedrijf een optie?
‘Dat is niet zo makkelijk. Andere bedrijven die een grote organisatie als WUR kunnen bedienen zijn schaars en werken ook met een zzp-constructie. Het geven van massages is bovendien geen noodzakelijke dienstverlening. De aangeboden massages zijn voornamelijk bedoeld als ontspanning. Voor behandeling en preventie van klachten aan schouder en nek zijn andere middelen geschikter, zoals een  goede werkhouding, fysiotherapeutische oefeningen en pauzes nemen.’

Komt er een alternatief voor de massages?
Daar wordt nog over nagedacht. Massagestoelen zijn een optie, maar daar heb je ruimtes voor nodig en die zijn schaars. Massages in de openbare ruimte zijn geopperd, maar niet iedereen voelt zich daar prettig bij. We zijn er, in overleg met de bonden, nog niet uit. Maar het is wel duidelijk dat massages niet terugkomen.’ 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Kunnen de details van de ‘overschrijdende’ handelingen gedeeld worden? Niet uit perversie, maar in deze tijden van hypersensitiviteit vraag ik me oprecht af wat hier als maatstaaf gebruikt wordt. Immers, als je gemasseerd wordt, word je aangeraakt.

    1. De woorden: “heftige incidenten” en “waar we echt van zijn geschrokken” zouden volgens mij voldoende moeten zijn… Wat geeft ons het recht om de details te horen?

  2. Fijn jullie hier aandacht aan hebben besteed, hierdoor zijn de afwegingen (voor mij) duidelijker geworden.
    @Resource; goed bezig!