Veel vragen aan politie bij veiligheidsbijeenkomst

Vooral internationals zijn benieuwd naar werkwijze politie in Nederland.
Foto Shutterstock

Wanneer bel je 112, hoe handel je in bedreigende situaties en wat valt onder zelfverdediging? Dit zijn een paar van de vragen die langskwamen tijdens een bijeenkomst met de politie over fysieke veiligheid op de campus.

Aanleiding voor de bijeenkomst zijn meerdere incidenten die de laatste tijd in Wageningen en op of rond de campus hebben plaatsgevonden, waaronder het geweldsincident van begin april. Daarbij werd een Chinese promovendus buiten bij Forum met stenen bekogeld en in elkaar geslagen door een aantal jongeren. Ruim veertig studenten en medewerkers kwamen maandagavond 17 juni af op de veiligheidssessie in Omnia. Naast vijf politieagenten in uniform waren er ook vertegenwoordigers van de universiteit en de gemeente aanwezig om vragen te beantwoorden.

Na dat geweldsmisdrijf trok een groep internationale studenten en promovendi aan de bel via een brief aan de gemeente en de universiteit. Daarin stond dat internationale studenten wel vaker last hebben van intimidatie en geweld. Er volgden gesprekken tussen die groep en WUR-vertegenwoordigers, onder wie rector Carolien Kroeze. Uit de gesprekken bleek dat er ook veel vragen zijn over de Nederlandse politie. Wanneer moet je ze wel of niet bellen, bijvoorbeeld? En wat kun je doen als je wordt bedreigd of aangevallen?

Specifieke zaak

Hoewel de politie aan het begin van de sessie duidelijk maakte niet in te kunnen gaan op specifieke zaken, zoals het geweldsmisdrijf van 5 april, waren daar toch enkele vragen over. Bijvoorbeeld over hoe proactief de politie is met het onderzoek. ‘Er is in Wageningen maar één middelbare school. Is de politie daar langs geweest met de beelden om naar verdachten te zoeken?’ Dat blijkt vanwege privacy redenen lastig te zijn. Wel kan de agent vertellen dat er inmiddels ‘zicht is op een mogelijke verdachte’. Maar ook daar kan momenteel verder niks over worden losgelaten, om het onderzoek niet te schaden.

Eigen veiligheid eerst

‘In het geval dat je een misdrijf ziet gebeuren of in een bedreigende situatie komt, komt je eigen veiligheid altijd op de eerste plek’, vertelde een agent. ‘Zodra je jezelf in veiligheid hebt gebracht, bel je de politie -112 voor noodgevallen – en vertel je kort wat er aan de hand is en waar het gebeurt. Als je de dader kan filmen zonder zelf in gevaar te komen, doe dat dan. En eventueel kun je de dader volgen op een veilige afstand, terwijl je de politiecentrale op de hoogte houdt van wat er gebeurt.’

Als je je niet veilig voelt, zeggen wij: bij twijfel altijd bellen

Ook was er een vraag over zelfverdediging: wat is wel en niet toegestaan? De verdediging moet altijd in verhouding staan tot de aanval, aldus een agent. ‘Dus als iemand je een duw geeft, mag je ‘m niet helemaal in elkaar slaan, dat is te extreem.’

Stille melding

Is het mogelijk om zonder te bellen een stille melding maken van een misdrijf, zodat de daders niet doorhebben dat je de politie contacteert? ‘Ja, dat kan, met de app 112NL.’ Kun je ook de politie bellen als je wordt lastiggevallen door jongens die vanuit een auto racistische dingen roepen en met een waterpistool op je schieten? ‘Zeker, vooral als het vaker gebeurt is het goed om een melding te maken. En als je je niet veilig voelt, zeggen wij: bij twijfel altijd bellen.’ Ook kun je een wijkagent inschakelen.

Nuttig

‘De hoofdboodschap is duidelijk’, zegt een internationale promovendus na afloop van de sessie. ‘Als er iets gebeurt: meld het altijd bij de politie.’ Die boodschap heeft haar in ieder geval geholpen. ‘Eerder dacht ik dat je voor kleinere dingen niet zomaar bij de politie terechtkon, omdat ze misschien niet kunnen helpen. Maar als de politie ziet dat er vaker meldingen komen over bijvoorbeeld jongeren die racistische dingen roepen, kunnen ze daar ook meer aandacht aan besteden.’ Een internationale masterstudent vult haar aan. ‘Het is ook handig om te weten wanneer je 112 moet bellen en wanneer 0900-8844. En ook dat je, nadat iets is gebeurd, alsnog een melding kan maken.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.