WU-medewerkers meest tevreden van Nederland

Vragen over flexwerkplekken ontbreken in medewerkermonitor.
Mensen buiten bij Atlas. Foto Marthe Hofsteenge

De meest tevreden universiteitsmedewerkers van Nederland werken bij Wageningen Universiteit. Dat blijkt althans uit de onlangs verschenen Medewerkermonitor, die de scores van WU en WR met elkaar vergelijkt en met die van acht andere (geanonimiseerde) universiteiten.

De Medewerkermonitor 2023 is uitgevoerd door onderzoeksbureau IVA Onderwijs, dat vergelijkbare onderzoeken doet bij een aantal andere Nederlandse universiteiten. Dat biedt interessant vergelijkingsmateriaal. Een historische vergelijking van de resultaten is daarentegen slechts ‘zeer beperkt mogelijk’, aldus het rapport: de partij die de vorige metingen heeft uitgevoerd, heeft geen data gedeeld. Daarnaast is de vragenlijst aangepast ten opzichte van vorige edities.

Van de 7797 WUR-medewerkers die zijn gemaild over de monitor, hebben 4769 mensen de vragenlijst met bruikbaar resultaat ingevuld. Die respons (61 procent) is hoger dan in 2021 (55 procent). De hoogste respons was bij Wageningen Food Safety Research (70 procent) en Concern Staff (69 procent).

Duidelijk

Qua medewerkertevredenheid behoren WU (7,9) en WR (7,8) tot de best scorende universiteiten. Die koppositie is echter relatief; zelfs de hekkensluiter krijgt hiervoor nog altijd een 7,3. WU en WR scoren ook beter dan de andere universiteiten op het punt ‘duidelijkheid’: taken zijn duidelijk, bevoegdheden zijn duidelijk en idem dito over de resultaten die van je worden verwacht. De sectie ‘uitdagingen’ wordt eveneens bovengemiddeld beoordeeld: WUR’ers kunnen goed hun ei kwijt in hun werk. Daarnaast zijn ze gemiddeld blijer met hun collega’s dan elders.

WUR scoort echter ook hoog op ongewenst gedrag: een op de vijf rapporteert daarmee te maken te hebben gehad (bijna twee keer hoger dan bij sommige andere universiteiten). Het rapport vermeldt niet of dat betekent dat grensoverschrijdend gedrag hier vaker voorkomt, of dat de Wageningse alertheid hierop groter is dan elders.

Waar het rapport eveneens niets over zegt, is flexwerken of het verlies van de vaste werkplek. Resource schreef onlangs nog over die voor velen grote bron van frustratie. Meer over de onderzoeksresultaten op intranet.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.