De Bijbaan: Jeroen maakt meubels

Als ze iets bijzonders willen, dan zijn ze aan het goede adres.
Foto Guy Ackermans

Wie: Jeroen de Klein (64)
Wat: meubelmaken
Waarom: meubelmaken is technisch en creatief uitdagend
Loon: ongeveer 300 euro per maand, werkzaam 2 tot 3 dagen per week

Niet alleen studenten klussen bij, ook WUR-medewerkers hebben bijbanen. Het dubbelleven van Jeroen de Klein (64), docent Waterkwaliteit, speelt zich af in zijn timmerwerkplaats. Twee tot drie dagen per week maakt Jeroen meubels.

‘Sinds 1995 werk ik als docent bij WUR. Daarnaast heb ik vanaf 1999 samen met mijn partner meubelmakerij Het Verschil. Mijn vriendin heeft de kunstacademie gedaan en is het meest betrokken bij het ontwerp en het schilderwerk. Na mijn afstuderen heb ik eerst een  jaar in de interieurbouw gewerkt. Maar ik vond dat ik mijn 7-jarige opleiding Milieuhygiëne niet genoeg gebruikte. De gemeenschap had immers in mij geïnvesteerd. Zo kwam ik via een waterschap en een ingenieursbureau bij WUR terecht, waar ik promoveerde tijdens mijn eerste jaren als docent. De behoefte en interesse om óók met mijn handen bezig te zijn, heb ik altijd gehad. Meubelmaken is technisch en creatief uitdagend, op een hele andere manier dan mijn baan. Elk meubel dat ik maak is uniek. Ik heb ook meetapparatuur voor onderzoek zelf gemaakt. Zoals een drijvende meetkamer voor broeikasgassen uit rivieren. In de koffiekamer van onze leerstoelgroep staan ook meubels van mijn hand. Het begon als een hobby die zichzelf bedruipt, inmiddels verdienen we er iets aan.
Het eerste wat ik vraag aan potentiële klanten is: ‘Ben je al bij de Ikea geweest?’ Want voor de verkoopprijzen van de Ikea kan ik mijn hout nog niet eens inkopen. Als ze iets bijzonders willen, dan zijn ze aan het goede adres. En alles moet kloppen, details zijn heel belangrijk. Wij doen voorstellen voor ontwerp en materiaalkeuze aan de klant.

Meubelmaken is technisch en creatief uitdagend, op een hele andere manier dan mijn baan

Ik houd het meest van strakke ontwerpen met een houtcomponent. Het duurt wel meerdere maanden voordat het af is. Ons lage uurtarief zie ik ook als een compensatie voor de langere levertijd. Als ik foto’s krijg van tevreden klanten met hun meubel, geeft mij dat zo’n gevoel van ‘Yo, dat is weer gelukt!’ Een product dat iemand blij maakt en dagelijks gebruikt. Ik hoop dit tot mijn tachtigste en verder nog te kunnen doen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.