Run4Climate-lopers winnen bij Wageningse sportverkiezingen

‘De burgemeester wilde ook een shirt met klimaatstreepjes kopen.’
Jetse Stoorvogel (onderste rij in het midden): ‘Ons allerbelangrijkste doel is altijd geweest om meer aandacht te krijgen voor klimaatverandering. Het is mooi dat we door de sportverkiezingen weer even de aandacht op dit doel kunnen vestigen.’ Foto Run4Climate

Het Run4Climate-team was voor de Wageningse sportverkiezingen genomineerd in de categorie Bijzondere Prestatie voor hun klimaatmarathon afgelopen september. Zij ontvingen woensdagavond een trofee uit handen van burgemeester Floor Vermeulen en wethouder Sport Anne Jansen.

‘Ons allerbelangrijkste doel is altijd geweest om meer aandacht te krijgen voor klimaatverandering’, vertelt Jetse Stoorvogel, universitair hoofddocent Bodem-Landgebruik Interacties en een van de teamleden van Run4Climate, donderdagochtend. ‘Dat gebeurde in aanloop naar de Jungfrau Marathon in Zwitserland en ook na afloop werd er veel over ons geschreven. Het is mooi dat we door de sportverkiezingen weer even de aandacht op dit doel kunnen vestigen.’

‘We hebben gisteravond tijdens de sportverkiezingen ook weer ons verhaal kunnen doen tegenover een groep Wageningers. We hebben zelfs nog uitgebreid met de burgemeester gesproken. Die was erg geïnteresseerd. Hij wilde ook zo’n mooi shirt met klimaatstrepen kopen.’

Veel marathons

‘Ik loop zo’n zes marathons per jaar en ik ben altijd wel in voor iets geks, maar ik heb steeds gezegd dat ik de Jungfrau Marathon nooit zou lopen’, zegt Stoorvogel lachend. ‘Ongeveer de eerste helft van die tocht is nagenoeg vlak en het tweede deel gaat steil omhoog; het is dan meer snelwandelen dan echt hardlopen. Maar ik heb er absoluut geen spijt van. Het was heel gaaf om te doen.’

De renners uit het team blijven in hun klimaatstreepjesshirt meedoen aan evenementen. ‘Dat levert vaak een goed gesprek op en soms nog extra aandacht. Zo liep ik tijdens de Brabant Marathon naast een man die een sportpodcast maakt. In de aflevering na dat evenement hadden ze het steeds over die ‘Run4Climate-man’. Daarnaast zijn onze ogen gericht op de Klimaat Marathon-estafette op 21 juni van dit jaar. Die is tegelijkertijd met de Cycling4Climate-fietstocht waar vorig jaar ook collega’s aan meededen. We blijven onszelf laten zien.’

Allebei prijs

In de categorie Bijzondere Prestatie kregen dit jaar beide genomineerden een prijs uitgereikt. Naast het Run4Climate-team was ook ultraloper Moussa Kallo van de Wageningse atletiekvereniging Pallas’67 genomineerd. Hij voltooide vorig jaar de Cappadocia Ultra Trail.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.