Rennen naar de smeltende Eigergletsjer

Hardlopers WUR lopen Jungfrau Marathon om aandacht te vragen voor de klimaatverandering.
Tim van Hattum: ons motto is it’s not too late to run for climate.

Zaterdagochtend om half negen begint Tim van Hattum (hoofd klimaatprogramma WUR) aan zijn derde marathon – ongetwijfeld de zwaarste. De tocht voert vanuit het Zwitserse Interlaken naar de Eigergletsjer. Met negen collega’s en bekenden vraagt hij daarmee aandacht voor de klimaatproblematiek. De marathon als symbool voor de lange weg naar een duurzamere samenleving.

Die metafoor komt uit de koker van oud-collega’s Pier Vellinga en Rob Swart, die de route naar duurzaamheid in 1990 de Greenhouse Marathon doopten. ‘We zijn nu ruim dertig jaar verder en vertellen eigenlijk nog steeds hetzelfde verhaal’, licht van Hattum toe. ‘Met dit verschil dat het parkoers naar minder dan twee graden opwarming van de aarde alleen maar steiler is geworden.’

Bron

De Jungfrau Marathon gaat na een vlakke aanloop van 24 kilometer bergop en finisht bij de Eigergletsjer. Van Hattum: ‘We lopen dus naar de bron van ons zoete water. Ik noem gletsjers wel eens de koraalriffen van Europa. In tropische wateren verdwijnen die riffen door de opwarming van de aarde. Bij ons zijn het de gletsjers die smelten. Dat is onze zoetwatervoorziening. Dat smelten is echt een supergroot probleem.’

De climate stripes op het T-shirt maken de opwarming van de aarde zichtbaar.

Het idee om ‘de Jungfrau’ te doen stond al een tijdje op de bucketlist van Van Hattum. Nadat hij vorig jaar zijn klimaatboek Only Planet publiceerde, kwam er tijd vrij voor nieuwe initiatieven. ‘Ik dropte het idee op een ESG-feestje (Environmental Sciences) en in no time had ik negen enthousiastelingen bijelkaar. Overigens zijn wij niet de enige Wageningse deelnemers. Ook een groepje van tien hardlopers van atletiekvereniging Pallas ’67 loopt de race.’

We moeten alle mogelijke manieren aangrijpen om duidelijk te maken hoe groot het klimaatprobleem is.

Tim van Hattum, hoofd Klimaatprogramma WUR

Het Wageningse clubje loopt in een voor de gelegenheid gemaakt T-shirt met climate stripes, dat de opwarming van de aarde in beeld brengt. Het is de hardloopvariant van het shirt waarmee organisatie Cycling 4 Climate jaarlijks de denkbeeldige kustlijn van Nederland fietst, de lijn die ontstaat door zeespiegelstijging zonder duinen en dijken.

Aandacht

Diverse media hebben inmiddels aandacht besteed aan de Wageningse klimaatrun. Nee, daar smelt de Eiger geen centimeter minder van, erkent Van Hattum. ‘Maar je bereikt er toch weer mensen mee. We moeten alle mogelijke manieren aangrijpen om duidelijk te maken hoe groot het klimaatprobleem is. Ons motto is: It’s not too late to run for climate. Maar daarvoor moeten we wel in actie komen.’

Naast Tim van Hattum bestaat het ‘Wageningse’ clubje uit Wieger Wamelink, Jetse Stoorvogel, Casper Helling, Gerben Mol (AMS Institute), Justin Kerkmeijer (Schuttelaar en Partners, afdeling campus). Marieke de Lange (oud-WUR, nu Rijkswaterstaat), Francis Helling-Linthorst (ROC Nijmegen), Nelson Verheul (Rijkswaterstaat) en Hennie Roorda (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.