‘Dit was zo mooi’

Klimaatlopers WUR doen warmste Jungfrau Marathon ooit.
Tim van Hattum: ons motto is it’s not too late to run for climate.

Op een na haalden alle tien lopers van het WUR-Run4Climate-groepje afgelopen zaterdag binnen de tijdslimiet van zes en half uur de finish. Eentje moest de strijd na 38 km noodgedwongen staken, omdat hij door de bezemwagen (een mountainbike) werd ingehaald. Met hun deelname vroeg het groepje aandacht voor de opwarming van de aarde.

Initiatiefnemer en klimaatgoeroe Tim van Hattum is er twee dagen later nog vol van. ‘Echt waanzinnig. Een ongelooflijke ervaring’, kijkt hij op de wedstrijd terug. De tocht voerde  van Interlaken naar de voet van de Eiger-gletsjer. Een marathon waarbij 1953 hoogtemeters moeten worden overwonnen. En dat bij een temperatuur van dik boven de 20 graden.

Normaal de trap op

Van Hattum deed dat net binnen de zes uur. ‘ De benen zijn een beetje zuur,’ zegt hij, ‘maar het valt eigenlijk best mee. Ik kan nog normaal de trap op. Ik had me voorgenomen het rustig aan te gaan doen. Van begin tot eind heb ik met een brede glimlach gelopen. Ik ben best wel stukgegaan hoor, maar het was geweldig. Dit was zo mooi. Ik heb heel wat foto’s gemaakt onderweg.’

Nog nooit was het in september boven de 2000 meter warmer dan 20 graden

Tim van Hattum, hoofd Klimaatprogramma WUR

En hij heeft nagedacht over het klimaat. ‘Ik heb de hele tijd zitten nadenken over die metafoor van de klimaatroute die we hebben te gaan en de Jungfrau Marathon. De marathon is tot iets over de helft redelijk vlak. Dan begint de ‘Muur van Wengen’ en gaat het steil omhoog. Zo is het ook met de klimaatopgave waar we voor staan. Het makkelijke stuk hebben we gehad.’

IJs zien vallen

De timing om juist deze editie van de Jungfrau Marathon te lopen was achteraf perfect. ‘Volgens de Zwitsers was dit de warmste ooit. Nog nooit was het in september boven de 2000 meter warmer dan 20 graden. En dat al de hele week. Echt extreem voor de tijd van het jaar. En dat komt de gletsjers niet ten goede. Collega Casper Helling zag zelfs stukken ijs naar beneden komen.’

Helling, bewegingswetenschapper en voormalig werelduurrecordhouder op de schaats, verdient sowieso vermelding. Hij was in 4 uur en 9 minuten boven en liet daarmee zien dat hij een exceptioneel duursporter is. Hij was met zijn tijd 89-ste in het totale veld en derde in de leeftijdscategorie M50. De winnaar, de Oekraïner Shafar Vitaliy, raffelde de wedstrijd af in 3 uur en 4 minuten. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.