[De Stelling] ‘Wetenschappers onderschatten de kracht van visuele verhalen om hun resultaten met zeggingskracht te delen met het grote publiek.’

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer Nathan Meijer.

Tekst Ning Fan

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Deze keer is de beurt aan Nathan Meijer, die op 13 oktober promoveerde op onderzoek naar de effecten van blootstelling aan de resten van insecticiden op Hermetia illucens en Alphitobius diaperinus, die gekweekt worden als bestanddeel voor voedsel voor mens en dier.

‘Vaak zie je bij wetenschappelijke conferenties presentaties met slides met grote tabellen en tekst die rechtstreeks uit publicaties zijn gekopieerd. Ik heb daar niks mee en zie dat ook het publiek ze saai vindt. Ik vind dat je je bij het presenteren van je wetenschappelijke werk bewust moet zijn van de vorm waarin je dat doet.

Ik werkte vroeger in de juridische sector en was gewend aan lange teksten op slides. Tot ik mij realiseerde dat een plaatje soms veel meer zegt dan duizend woorden. Ik merkte direct dat het publiek dat leuk vond. Behalve voor presentaties, vind ik het een bijzonder goede ontwikkeling dat sommige wetenschappelijke tijdschriften het tegenwoordig verplichten om ook een visuele samenvatting van je artikel te maken. Daarmee word je gedwongen je onderzoek samen te vatten in een enkel beeld dat de lezer aanspreekt. Wetenschappers worden vaak met publiek geld gefinancierd. Daarom is het net zo belangrijk dat we onze resultaten delen met de maatschappij die ons onderzoek financiert, als met de academische gemeenschap. Onze resultaten kunnen gebruikt worden door partijen buiten de wetenschap, zoals door beleidsmakers. Hoewel het makkelijk is om tekst en tabellen vanuit een document naar een slide te kopiëren, is het beter om deze te vertalen naar eenvoudig te begrijpen beeld dat het publiek aanspreekt en dat onze boodschap goed overbrengt.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.