Vuurschalen in de ban?

WUR moet de vuurschalen op de campus weghalen, zegt deskundige luchtkwaliteit Bert Heusinkveld.
Foto Susan van Weperen

De gemeente Utrecht verbiedt met ingang van 2025 openbare houtstook. Vuurkorven stoten fijnstof de lucht in en zijn daardoor slecht voor de volksgezondheid. Op de campus van WUR staan vuurschalen die op gezette tijden ook walmen. Eigenlijk kan een duurzame instelling als WUR zich dat niet permitteren, vindt onderzoeker Bert Heusinkveld (Meteorologie en Luchtkwaliteit).

‘Overal op de campus staan borden dat we rookvrij zijn’, licht Heusinkveld toe. ‘Daar heb ik een dubbel gevoel bij als ik dat zie. Onderzoek laat zien dat de rook van houtstook net zo schadelijk of misschien nog wel schadelijker is dan meeroken. Ik snap dat die vuurschalen gezellig en sfeervol zijn, maar misschien zouden gas een alternatief zijn.’

Meetnet

Heusinkveld rolde dit voorjaar een meetnet van fijnstofsensoren uit in Wageningen. Zestig meetpunten bij particulieren moeten de overlast door fijnstof in kaart brengen. De bedoeling was dat er ook twee meetpunten op de campus zouden komen. Maar die zijn er volgens Heusinkveld helaas nog niet. ‘Het bleek moeilijk te realiseren op de campus. De campus is nog een witte vlek in het netwerk.’

Juist de pieken dichtbij zijn voor de gezondheid heel relevant

Bert Heusinkveld, Meteorologie en Luchtkwaliteit

Data over de uitstoot door de vuurschalen op de campus zijn er dus niet. ‘Het netwerk is nog niet dicht genoeg om alles op te pikken. Fijnstof verdunt snel. Dat is ook het verhaal met die vuurschalen. Vlakbij heb je last, een paar huizen verderop is het al veel minder. De eerste honderd meter is het vervelend, maar verderop wordt het in de achtergrond weggemengd.’

Mokerslag

De campus is een open gebied. Loopt het dus wel los met het effect op de gezondheid? Heusinkveld: ‘Juist die pieken dichtbij zijn voor de gezondheid heel relevant. Dat is de mokerslag die je lichaam krijgt. En dat is niet alleen vervelend als je al longklachten hebt; je ontwikkelt er ook longklachten mee. Fijnstof heeft een stapeleffect.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.