De Bijbaan: Maartje ruikt alles

'Je hoeft niet heel goed te kunnen ruiken om dit te doen.'
Foto Jacco Löwer

Wie:  Maartje Vijgenboom (25)
Wat: Ruiken aan geurmonsters
Waarom: Maartje is goed in zintuigelijke waarnemingen
Uurloon: 11,16 euro per uur (minimumloon)

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld verdienen met een bijzondere bijbaan, zoals Maartje Vijgenboom (25), masterstudent Biologie. Zij geeft haar zintuigen goed de kost als ‘snuffelaar’ in een geurlab.

‘Het is niet altijd even lekker, zoals wanneer ik de geur van een varkensstal moet beoordelen. Ik krijg nooit te horen wat ik ga ruiken, meestal blijft het onduidelijk wat de geur precies is; een beetje gassig of een beetje zeepig. Ik praat er ook niet over met mijn collega’s, zodat we elkaar niet beïnvloeden.

De eerste dag voelde het raar om aan een machine te ruiken

Ik werk bij Bureau Blauw, een instituut voor luchtkwaliteitsonderzoek. Ik krijg altijd veel vragen over mijn werk, leuk dat ik het hier kan uitleggen. Bureau Blauw neemt monsters af bij fabrieken en test ze op geurconcentratie. Het gaat bijvoorbeeld over een geïsoleerde stof van een productieproces. Als panellid beoordeel ik de waarneembaarheid van de geur. Soms beoordeel ik ook de aangenaamheid van de geur op een schaal van -4 tot 4.

‘Voordat ik de stof ruik, ruik ik aan buthanol om mijn neus te ‘resetten’. Vergelijkbaar met een hapje van een droge cracker en een slokje water nemen bij een smaakpanel. Vervolgens komen uit een machine twee buisjes. Eén buisje bevat het geurmonster, het andere een placebo. De machine mixt schone lucht met het geurmonster in de juiste concentraties. De geur begint in lage concentraties en wordt stapje voor stapje verhoogd.

‘Toen ik in mijn eerste jaar als bachelorstudent over dit werk hoorde, was ik sceptisch. De eerste dag voelde het raar om aan een machine te ruiken. Maar het is wel chill verdiend, en ik kan ook tussendoor voor mezelf werken. Soms studeer ik tijdens mijn werkuren. Ik heb wel gevoelige zintuigelijke waarnemingen, maar je hoeft niet heel goed te kunnen ruiken om dit te doen: ze willen juist een representatief panel met het reukvermogen van de gemiddelde Nederlander. Als je héél goed of slecht ruikt, mag je dus niet meedoen. Vrienden vinden het echt een baantje voor mij. En het is niet altijd vies, ik rook ook een keer koffie!’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Vergelijkbaar met het werk bij Odournet BV in Amsterdam, waar ik 2 jaar heb gewerkt als olfactometrist. Daar werken ze ook nog met snuffelploegen die ruiken op locatie. Erg leuk werk inderdaad en ze kan inderdaad werken, lezen ect tijdens het ruiken.