Meer chili leidt tot minder kauwen

Heet eten willen we liever niet te lang in onze mond hebben.
‘Bij pittiger eten hielden deelnemers het eten minder lang in de mond, waarschijnlijk om het ongemak van het branderige mondgevoel te verminderen.’ Foto Shutterstock

Cong Lyu, promovendus bij Sensory Science and Eating Behaviour, bestudeerde het effect van pittig voedsel eten. De resultaten van zijn nieuwste artikel zijn misschien niet verrassend, maar bieden wel nieuwe aanwijzingen over hoe sensorische signalen van voedsel ons eetgedrag sturen.

‘In tegenstelling tot de textuur van voedsel, weten we heel weinig over het effect van pittig voedsel op ons eet- en kauwgedrag. Wij wilden weten hoe het brandende gevoel dat je in je mond krijgt als je pittig eten eet, van invloed is op de manier waarop je eet’, zegt Lyu.

Meer water

Lyu serveerde deelnemers aan zijn onderzoek maaltijden in verschillende gradaties van pittig door te variëren met de hoeveelheid chilipoeder. ‘We maakten tomatensoep, curryrijst en hamburgers die varieerden van een klein beetje pittig tot heel erg heet.’

‘Bij tomatensoep die meer brandend mondgevoel gaf, gingen deelnemers twee keer zoveel water drinken en werd de tijd tussen de slokken soep door steeds groter’, aldus Lyu. ‘Bij pittige curryrijst en hamburgers zagen we datzelfde effect, maar maakten de deelnemers daarnaast minder kauwbewegingen per hap en hielden ze het eten minder lang in de mond. Waarschijnlijk probeerden ze op die manier het ongemak van het branderige mondgevoel te verminderen.’

Onderzoekslijn

Iedereen die wel eens pittige maaltijden eet, herkent dit veranderde eetgedrag ongetwijfeld. De resultaten van dit onderzoek daardoor misschien weinig verrassend. Dat is niet zo erg, aldus Lyu. ‘Dit onderzoek is een startpunt van een nieuwe onderzoekslijn en de resultaten geven al wel nieuwe inzichten in hoe sensorische signalen van voedsel het kauwgedrag beïnvloeden.’

Lyu ziet ook potentiële toepassingen. ‘Het achterliggende idee is dat we consumenten langzamer en minder kunnen laten eten door de pittigheid van voedsel een beetje te verhogen. Toekomstige studies moeten uitwijzen of dat inderdaad zo is. Pittiger eten zou ook een manier kunnen zijn om mensen meer te laten drinken tijdens de maaltijd.’

Sriracha

‘Capsaïcine, de stof in chilipepers die pittigheid veroorzaakt, wordt momenteel gebruikt als supplement om af te vallen. Het stimuleert de verzadiging en kan daardoor de energie-inname verlagen. Dat is wetenschappelijk bewezen. Het supplement bestaat uit capsaïcine in ingekapselde vorm, zodat er geen brandend mondgevoel ontstaat wanneer je het inneemt’, aldus Lyu.

Met deze nieuwe kennis zou je zeggen dat een supplement nemen niet meer nodig is, want je kunt je maaltijden ook aanpassen door er chilipeper – capsaïcine – aan toe te voegen om hetzelfde effect te krijgen. ‘Er is alleen één beperking’, zegt Lyu lachend. ‘Consumenten moeten dan maaltijden eten met een hoge concentratie capsaïcine. En met hoog bedoel ik echt heel hoog. Vergelijkbaar met het eten van pure sriracha chilisaus.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.