WUR weer op Dutch Design Week

Met expo's, dialogen en experimenten is WUR op de Dutch Design Week 2023.
Beeld van het project Made by Insects, gezien op DDW 2022 Gezien op DDW 2022: de intrigerende (non-WUR) materiaalstudie van Made by Insects. Foto Resource

In Eindhoven start zaterdag 21 oktober de internationaal befaamde Dutch Design Week (DDW). WUR is op verschillende locaties en verschillende manieren van de partij. Voor de thuisblijvers is er op 13 november een samenvatting van de Wageningse DDW-bijdragen in de vorm van een Design Dialogue in Impulse.

4TU Design United, het design-samenwerkingsverband van de vier samenwerkende technische universiteiten in Nederland (4TU), is traditiegetrouw vertegenwoordigd op de grote designtentoonstelling in het Klokgebouw, min of meer het kloppend hart van de Dutch Design Week. Net zoals vorig jaar zet deze designclub de schijnwerpers op een aantal sprekende voorbeelden van design-gedreven onderzoek of onderwijs, waarvan een aantal WUR-projecten.

De geselecteerde Wageningse projecten van dit jaar zijn Plant Pixel, Re-designing Rivers en Binderless Boards. Plant Pixel is een project van promovendus Maricruz Solera Jimenez en leerstoelhouder Sandra Lenzholzer (Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning): een op rotswanden geïnspireerd concept om begroeiing en stedelijke bebouwing hand in hand te laten gaan. Re-designing Rivers is van de hand van promovendus Catalina Rey-Hernández (Water Resources Management Group) en toont hoe een alternatieve manier van kaarten maken (‘counter mapping’) andere vormen van kennis en beleving van gebieden weet te ontsluiten. Ze paste het toe op de Yanunay-rivier in Ecuador. Binderless Boards betreft de studie naar een materiaal van 100 procent lignocellulose, zonder bioraffinage en zonder toevoeging van lijmen of chemicaliën, van onder anderen promovendus Gijs van Erven en onderzoeker Edwin Keijsers (BBP Biorefinery & Sustainable Value Chain). Laatstgenoemde werkte ook mee aan de materialen van de vorig jaar op de DDW getoonde eiwittransitie-muziekinstrumenten van klankkunstenaar Remco de Kluizenaar.

Dialoogsessies

Vlakbij het Klokgebouw, in het MicroLab, organiseert 4TU Design United elke werkdag een dialoog over een bepaald urgent designthema. Ze zijn deels bedoeld om een visitekaartje af te geven over waarmee de universiteiten zoal bezig zijn, maar een andere drijfveer is community-vorming met professionals uit het betreffende werkveld.

De dialogues zijn interactieve, open sessies, waarbij ook allerlei kunst- en interactieve werkvormen worden ingezet om nieuw licht te werpen op het thema van de dag. Bij de sessie over Politics of Design (maandag, met namens WUR Gert Jan Veldwisch, Water Resource Management) verzorgt bijvoorbeeld een theatermaker een intermezzo. En in de dialoog over Climate Futures Now! (op dinsdag, met o.a. WUR Games hub coördinator Federico Andreotti) hebben deelnemers inbreng via onder meer een serious game die WUR-masterstudenten ontwikkelden met leerstoelhouder Hannah van Zanten (Farm Systems Ecology Group). Een derde dialoog met WUR-inbreng is More than Human, met onder anderen ‘bio-ethicus’ Clemens Driessen.

Voedselwetenschap

Tot slot is WUR tijdens DDW ook te vinden in en om het Evoluon. Op de DDW-zaterdagen en -zondagen is er het van Lowlands bekende voedselexperiment ‘The Great Food Dilemma’ van Sigrid Wertheim-Heck te beleven. Daarnaast is het Mars-project van Wieger Wamelink onderdeel van de Evoluon-tentoonstelling ‘Spacefarming: de toekomst van voedsel’.

Eindhoven of Impulse

De Dutch Design Week duurt van 21 t/m 29 oktober en wordt gehouden op allerlei locaties in Eindhoven. Het evenement richt zich ook op internationals; veel programma-onderdelen zijn Engels- of tweetalig. Voor de dialogen geldt dat ook WUR-medewerkers en -studenten van harte zijn om mee te doen aan een van de dialogen. Deelname is gratis. Wel is een DDW-ticket vereist, en deelnemers moeten zich vooraf aanmelden.

Wel geïnteresseerd, maar geen tijd, zin of geld om naar Eindhoven te gaan? De Wageningse DDW-representanten organiseren op 13 november een Design Dialogue in Impulse. Details over die lunchbijeenkomst volgen later.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.