Wageningse tips voor Dutch Design Week

Veel voorbeelden van 'design by WUR': de kracht van ontwerp in onderzoek en onderwijs.
Spiegelpaleis op DDW 2021 Tollend van de indrukken op de Dutch Design Week 2021. Foto Marieke Enter

Een ode aan een gletsjer. Snail City. Het oude eiland Schokland dat weer herrijst. Ziehier een greep uit de Wageningse projecten die dit jaar in de Eindhovense schijnwerpers staan, als onderdeel van de 4TU-representatie op de jaarlijkse Dutch Design Week.

Iedereen die ‘iets’ heeft met social design of het vormgeven van de toekomst, kan deze week (22 t/m 30 oktober) z’n hart ophalen in Eindhoven, bij de jaarlijkse Dutch Design Week. WUR geeft samen met de andere technische universiteiten acte de présence onder de noemer 4TU Design United. Dieuwertje Wagenaar werkt daar als Wageningse co-director aan mee. ‘Ik probeer elk jaar een zo mooi mogelijk beeld te laten zien van design by WUR: de breedte van ontwerp in ons onderzoek en onderwijs. WUR heeft verschillende voorbeelden die de kracht tonen van design op toekomstscenario’s en verduurzaming van bijvoorbeeld food, fashion en landschap.’

Dit jaar verzorgt Design United onder meer een expositie van een aantal uitzonderlijke (afstudeer)projecten in DDW-hotspot het Klokgebouw en een dagelijks wisselend lezingen- en activiteitenprogramma onder het thema ‘Transitions’. Ook partneren de samenwerkende technische universiteiten in het Design Research & Innovation Festival Drive (ook als livestream te volgen). (Kijktip: donderdag geeft de Wageningse docent en XR-enthousiasteling Will Hurst een presentatie over nieuwe datagedreven visualisatietools en hun potentie voor bijvoorbeeld besluitvormingsprocessen).

Klinkt overweldigend? Dat is het meestal ook, leert de ervaring. Je bent niet ‘echt’ naar DDW geweest als je niet tollend van de indrukken weer naar huis gaat. Resource heeft daarom nog drie Wageningse tips, om niet per abuis over te slaan in dat enorme universum van inspiratie.

Tussen droom en daad
Intrigerend: de Dream Sequencer waaraan onder anderen Ioana Meureura meewerkte, net als Hurst nauw betrokken bij het onlangs gestarte Wageningen Landscape Sensing Lab WANDER. Onze het motto ‘onze dromen zijn een echo van de waarden en context van tijd en plaats’ kunnen deelnemers aan de workshop over Futuring (dinsdag) ermee interacteren. Wat dat precies inhoudt, is voor Resource nog vrij raadselachtig, maar het klinkt goed: ‘uitgenodigd worden om na te denken over vroegere, huidige en toekomstige dromen’. De redactie hoopt op een filmpje.
Waar: Microlab

Eiwittransitie in E groot
Artist in residence Remco de Kluizenaar, samensteller van de campus-audiotour over de eiwittransitie, toont op DDW de uitkomst van zijn verkenning van plantaardige versus dierlijke eiwitten qua klankkleur. Concreter: of met het rubisco-eiwit uit eendenkroos een materiaal valt te maken dat qua hardheid en klank kan wedijveren met het grotendeels uit koeienbloed bestaande historische materiaal Bois Durci. De twee instrumenten die De Kluizenaar ermee maakte – de dierlijke Bovifoon en plantaardige Aqualentifoon – zijn in Eindhoven te zien en te beluisteren.
Waar: BioArt Laboratories

Je suis un zandraket
De Arabidopsis Symphony laat je onderdompelen in de innerlijke wereld van de Arabidopsis Thaliana, alias de zandraket, alias de ‘labrat onder de planten’ (met evenwel een vreemde kostganger, zoals Resource onlangs beschreef). Het project vertaalt omvangrijke datareeksen uit het onderzoek van plantenwetenschapper Sander van der Krol naar een combinatie van muziek en augmented reality. De makers beloven een ‘immersieve ervaring die ons laat zien dat planten en mensen meer overeenkomsten hebben dan je zou denken’, die bovendien steeds wisselt: de compositie verandert onder invloed van de voortdurend veranderde omgevingsfactoren. Tip: neem koptelefoon/oortjes mee. En lees ook nog even dit Resource-artikel uit 2018 over een voorloper van de symphonie.
Waar: Wilhelminaplein.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.