Na de Dutch Design Week: meer ‘design thinking’

‘Het roept andersoortige vragen op als je je werk in een designcontext plaatst.’
Tijdens de Dutch Design Week werd ook het WUR-project Plant Pixel geëxposeerd, een op rotswanden geïnspireerd concept om begroeiing en stedelijke bebouwing hand in hand te laten gaan. Plant Pixel is een project van hoogleraar Sandra Lenzholzer en promovendus Maricruz Solera Jimenez. Foto Resource

WUR was op verschillende manieren present op de vorige week gehouden Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Gert Jan Veldwisch, mede-coördinator van de Wageningse bijdrage, was blij verrast over de dynamiek die het evenement losmaakte. ‘Het roept andersoortige vragen op als je je werk in een designcontext plaatst.’

De DDW toonde een aantal bekende en minder bekende Wageningse projecten. Sigrid Wertheim-Heck herhaalde bijvoorbeeld haar van Lowlands bekende voedselexperiment The Great Food Dilemma. Het werk van ‘ruimtelandbouwer’ Wieger Wamelink was deel van de Evoluon-tentoonstelling Spacefarming: de toekomst van voedsel. En kunstenaar Arne Hendriks toonde een op zijn tijd bij WUR geïnspireerd project (in 2021 was hij artist in residence) waaraan hij werkte met de Wageningse emeritus hoogleraar Filosofie Cor van der Weele.

WUR was ook vertegenwoordigd via 4TU Design United, het design-samenwerkingsverband van de vier technische universiteiten in Nederland. Via dialoogsessies trok die club veel technische wetenschappers die meer willen met design thinking (zie kader), vertelt Veldwisch. ‘Het roept hele andere vragen op als je jouw vakgebied ineens bekijkt vanuit een designcontext. Dat is erg inspirerend.’

Ontwerpen

Onder aanvoering van hoogleraar Landschapsarchitectuur Sandra Lenzholzer werkt WUR al aan een community van wetenschappelijke design thinkers. Veldwisch: ‘Er zijn best veel WUR-onderzoeken die design thinking toepassen, maar dat gebeurt meestal sterk probleemgestuurd. Het ontwerpproces is niet altijd expliciet.’ Voor het onderwijs geldt hetzelfde, vindt hij. ‘WUR kent inmiddels de op ontwerpen gerichte Engineering Doctorate (EngD). Maar in onze masters is zeker ook ruimte voor meer onderwijs over ontwerptheorie en -methodologie.’

Voor wie er meer over wil weten: de Wageningse design thinkers die meededen aan de Dutch Design Week organiseren op 13 november tijdens de lunch een Design Dialogue in Impulse, als een soort samenvatting van hun DDW-bijdragen. Daarnaast organiseren ze op 28 november, eveneens tussen de middag, een bijeenkomst over design thinking en het Wageningse onderwijs. Wie dan wil meepraten, kan zich melden bij Gert Jan Veldwisch.

In onze masters is zeker ook ruimte voor meer onderwijs over de ontwerptheorie

Gert Jan Veldwisch, mede-coördinator van de Wageningse bijdrage aan DWW

Design thinking is een methode om vraagstukken te bekijken, waarbij het ontwerp van concrete oplossingen een sleutelrol speelt. Die benadering leidt vaak tot een herdefiniëring van het probleem. Gaat het om een ontwerp dat maatschappelijke verandering moet bewerkstelligen, dan wordt dat social design genoemd. Een bekend Wagenings voorbeeld van de methode is de WUR-studie naar Nederland in 2120: een Nederland dat is vormgegeven met ruimte voor klimaatverandering, verstedelijking, biodiversiteit, een stijgende zeespiegel, extreem weer en toenemende voedselproductie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.