Peukenopruimactie schuurt met rookverbod

Maar roken gedogen is strafbaar.
‘Handhavers krijgen te horen dat mensen hun peuken op de grond gooien omdat er geen alternatief is.’ Foto Shutterstock

Er is een rookverbod op de campus, maar er blijven rokers die hun peuken op de grond gooien. Daarom komen medewerkers van Peukenzee, ingehuurd door WUR, donderdag naar de campus voor een peukenopruimactie. ‘Handhavers krijgen te horen dat er geen alternatief is.’

Sinds 2020 is – conform het landelijke beleid om schoolterreinen rookvrij te maken – het WUR-gedeelte van de Wageningen Campus rookvrij. Althans, dat zou het moeten zijn. Dat het rookverbod niet zou leiden tot medewerkers en studenten die stoppen met roken was te verwachten. Vanaf de invoering van de ‘Rookvrije Campus’ zijn wel de rookfaciliteiten van de campus verdwenen.

Rokers blijven op de campus roken en aan het einde van de rookpauze willen ze van hun peuken af. Maar er zijn geen asbakken meer of andere mogelijkheden om van de peuken af te komen. Dan maar op straat of in de natuur, blijkt uit peukenopruimacties. Een rookvrije campus waar dergelijke opruimacties zijn, roept vragen op. Opruimen zou niet nodig moeten zijn.

Handhaving

‘Er is handhaving, onder anderen door medewerkers van de beveiliging’, laat een woordvoerder van het facilitair bedrijf weten. ‘Handhavers en de mensen van Peukenzee krijgen van rokers te horen dat ze hun peuken op de grond gooien omdat er geen alternatief is. Handhavers hebben bovendien niet de bevoegdheid om te sanctioneren en kunnen geen identiteitsbewijs opeisen om een roker te registreren.’

‘De actie met Peukenzee helpt om in kaart te brengen om hoeveel peuken het gaat en of dit in de loop der tijd minder wordt. Zo krijgen we beter zicht op hoeveel er nog gerookt wordt op de campus’, aldus de woordvoerder. ‘Daarnaast is de actie met Peukenzee ook bedoeld om mensen aan te spreken op hun gedrag. We vragen rokers of ze zich bewust zijn van het feit dat ze niet mogen roken op de campus. En of ze weten wat voor vervuilends ze in de natuur gooien.’

Alternatief

Het aanbieden van een alternatief is bij wet verboden. ‘Op het moment dat WUR toch gaat gedogen, met bijvoorbeeld asbakken of peukenpockets, kunnen er forse boetes gegeven worden. Dit is een vraagstuk waar meer opleidingsorganisaties mee worstelen. Het rookbeleid is moeilijk te handhaven.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Volgens mij is er ALTIJD een alternatief om je peuk (of welke andere rommel dan ook) op te ruimen. Ik verbaas mij er altijd al over dat het geen probleem is om met volle verpakkingen (hetzij een pakje sigaretten, blikje frisdrank oid) rond te lopen maar dat het vervolgens teveel moeite is om de lege verpakking, peuk etc mee terug te nemen…………………….