Volop peuken op rookvrije campus

Roken is al een jaar verboden op de campus. Toch slingeren duizenden peuken rond.
Foto: Marjolijn Dannenburg

Dat blijkt uit onderzoek van het Green Impact team van WUR, onder leiding van Marjolijn Dannenburg van WUR-eenheid ESG. Zij ondernam twee zoekacties de afgelopen maanden. De meest intensieve was die in mei, toen ze twintig dagen lang elke dag twee uur de campus afstruinde op zoek naar peuken. De oogst was schrikbarend: 8.591 stuks.

Milieujutter

Dannenburg raapt al jaren zwerfafval. In de vakanties op Terschelling als ‘milieujutter’, in de stad bij Schoon Wageningen. Haar toewijding aan sigarettenpeuken begon toen ze, kort na het rookverbod op de campus, tijdens een wandeling langs de Bornsesteeg liefst 300 peuken aantrof. Daarmee was een missie geboren.

Voor de zoekactie maakte ze gebruik van zwerafval-app Litterati, waarmee de gevonden items nauwkeurig worden vastgelegd. Ze verwerkte de data in het rapport The butt in the drain, the unwanted side-effedts of a smoke-free campus. Daarin veel kleurige kaartjes met peuken-hotspots. De Bornsesteeg is er zo eentje, nabij de entree naar Unifarm.

In het geniep

De parkeerplaats achter Zodiac, vermoedelijk vanwege de bouw van Aurora, is een goede tweede. Campus Plaza scoort hoog en ook rond de Leeuwenborch wordt veel gerookt. Dat roken gebeurt veelal in het geniep. Rokers verstoppen hun peuken volgens Dannenburg. Maar ze weet waar ze moet zoeken. ‘Aan de randen van de campus, tussen de auto’s op parkeerplaatsen en bij regenputjes.’

Rokers steken hun peuken in kieren en spleten en laten ze achter in het groen. Dat levert niet alleen rommel op, het is volgens Dannenburg vooral hartstikke slecht voor het milieu. In het rapport dat ze samen met collega Kryss Waldschlager schreef, wordt de schadelijkheid uitvoerig beschreven. De (plastic) peuken breken niet alleen slecht of niet af, ze lekken ook honderden schadelijke stoffen.

Een peuk is maar een klein dingetje, maar het zijn er heel veel en er zitten veel voor het milieu schadelijke stoffen in.

Marjolijn Dannenburg, Green Impact team WUR

Rokers zijn daar slecht mee bekend, denkt Dannenburg. Ze wil daarom dat WUR een campagne start om de milieu-effecten van achteloos weggegooide peuken onder de aandacht te brengen. ‘Peuken doen kwaad. Een peuk is maar een klein dingetje, maar het zijn er heel veel en er zitten veel voor het milieu schadelijke stoffen in.’

Duidelijkheid

Ze pleit bovendien voor meer duidelijkheid over de grenzen van de rookvrije zone. ‘De Erasmus Universiteit heeft het gebied met blauwe lijnen gemarkeerd. Om afval te voorkomen, zijn daarbuiten bakken geplaatste om peuken in te doen.’ Onduidelijk is bovendien of je op Campus Plaza nou mag roken of niet. ‘Het gebied behoort niet tot de campus en kent daardoor een eigen regiem. Maar dat wordt nergens duidelijk gemaakt.’

Voor rokers heeft Dannenburg overigens ook een simpele oplossing: de peukenpocket. Dat is een klein tasje van brandwerend plastic, waarin je een peuk mee kunt nemen. Bij haar te koop voor 55 cent. Dannenburg: ‘We zijn erin geslaagd om hondenbezitters de drollen van hun honden mee te laten nemen in plastic zakjes. Dat moet dan toch voor peuken ook mogelijk zijn.’  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.