Rookvrije campus – Een stap te ver?

De overheid heeft besloten dat schoolpleinen en campussen vanaf 1 augustus 2020 volledig rookvrij moeten zijn. De redactie van Resource zag beelden voor zich van verregende rokers in de berm langs de Mansholtlaan en vroeg medewerkers of dit niet een beetje ver gaat.
Illustratie: Henk van Ruitenbeek

Tekst Roelof Kleis, Tessa Louwerens en Luuk Zegers 

Dennis Lammertsma
Onderzoeker dierecologie bij Wageningen Environmental Research, roker

‘Als deze maatregel bedoeld is om luchtvervuiling tegen te gaan, moeten ze ook alle dieselauto’s van de campus weren. Maar het gaat waarschijnlijk meer om de voorbeeldfunctie voor jonge mensen. Ik snap dat er om die reden rookverboden gelden op sportverenigingen, bij speeltuinen en op het schoolplein, maar ik denk dat dat op een campus niet echt van toepassing is. Ja, roken is ongezond, maar iedereen hier is oud genoeg om zelf te beslissen of hij rookt of niet. Als je roken gaat verbieden omdat je niemand het verkeerde voorbeeld wilt geven, dan moet je ook stoppen met alcohol schenken op de campus.’

Annemarie Wagemakers
Universitair hoofddocent Gezondheid en Maatschappij, niet-roker

‘Ik denk niet dat dit te ver gaat. Met zo’n verbod geef je aan dat niet-roken de norm is. Dat is fijn voor de niet-rokers die er last van hebben, bijvoorbeeld als ze buiten in het zonnetje willen zitten. Voor de rokers kan het ook helpen, want we weten dat veel rokers eigenlijk liever niet zouden roken. Maar het is ontzettend moeilijk om te stoppen. Iedereen weet wel dat het ongezond is, maar educatie alleen helpt niet zo veel om mensen te laten stoppen. Door maatregelen zoals prijsverhogingen en zo’n rookverbod op de campus maak je de drempel hoger en geef je het signaal af dat we met zijn allen gezond willen zijn. Ik denk dat je daarmee uiteindelijk meer bijdraagt aan het verbeteren van de gezondheid.’

Jan Tervoort
Bachelorstudent Bodem, Water, Atmosfeer, niet-roker

‘Ik rook zelf niet, maar ik vind het veel te ver gaan om de hele campus rookvrij te maken. Er moeten gebieden zijn waar rokers kunnen roken; daar heeft verder niemand er last van. Het zou echt onzin zijn om iets waar niemand last van heeft, helemaal te verbieden. Ik snap dat schoolpleinen, sportvelden en speeltuinen rookvrij worden gemaakt. Je wil voorkomen dat kinderen op jonge leeftijd beginnen met roken. Maar ik denk dat studenten oud genoeg zijn om daar zelf beslissingen over te maken. Soms vind ik Nederland wel een beetje doorslaan in al die regelgeving.’

Mariëlle Takes
Communicatieondersteuner bij Rurale Sociologie en Sociologie van Ontwikkeling en Verandering

‘Ja, dit gaat te ver. Er zijn al genoeg regeltjes bij WUR. Rokers zijn ook mensen. Ik bepaal zelf of ik rook of niet. Ik spreek toch ook geen mensen aan die veel chocola eten of een andere verslaving hebben? Live and let live. Ik heb geen behoefte om te stoppen met roken, dus laat me. Ik vind speciale rookplekken zoals die er nu zijn prima. Ik wil niet dat anderen last hebben van mijn roken, daar houd ik rekening mee. Hier op de Leeuwenborch was een rookkamer achterin de kantine. Dat werkte goed. Daar had je vaak goede gesprekken over het werk. Maar die kamer moest plaatsmaken voor uitbreiding van de kantine. Dat snap ik, maar ik mis wel die sociale sfeer. Er is wel een rookplekje hier om de hoek, maar daar maakt niemand gebruik van. Daar sta je vol in de wind.’

Matteo Miglioli
Masterstudent Management, Economics and Consumer Studies, roker

‘Het is nooit handig om dingen te verbieden. Een verbod heeft nog nooit iets beter gemaakt. Het werkt gewoon niet. Aan de andere kant denk ik dat het goed zou zijn om mensen op de campus voorlichting te geven over roken en het aantal plekken waar je mag roken, terug te dringen. Nu zie ik vaak uitgedrukte peuken in het gras liggen. Dat gaat niet goed samen met het groene, duurzame imago van Wageningen. Maar een algeheel rookverbod op de campus gaat te ver. Voorlichten is beter dan verbieden.’

Beatrijs Haverkamp
Onderzoeker Filosofie, niet-roker

‘Ethisch lijkt er weinig tegen een verbod in te brengen: roken is hartstikke slecht voor je gezondheid, want de kans is 25 procent dat je eraan doodgaat. Bovendien zet roken aan tot roken. Als je erover nadenkt is het dus gewoon heel raar dat sigaretten nog verkocht worden. Maar er zijn wel redenen te bedenken waarom een rookverbod onwenselijk is. Bijvoorbeeld: we zijn geobsedeerd door gezondheid en schatten de ervaring van het rebelse roesje van de sigaret onvoldoende op waarde. Tegelijkertijd maakt precies een verbod het roken natuurlijk nóg rebelser. Of: het getuigt van solidariteit als studenten en docenten aan de universiteit blijven roken en zo bijdragen aan het beperken van de kloof in gezonde levensverwachting tussen laag- en hoogopgeleiden. Best een mooie gedachte. Ik zou er bijna door gaan roken…’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.