Smaken van WUR: koude soep / Barbiesoep

Elīza Ilze Malceniece uit Litouwen en Minnie Leong uit Hong Kong, delen hun recept voor 'Barbiesoep'.
Elīza Ilze Malceniece (links) en Minnie Leong

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de Wereld tegen. Elīza Ilze Malceniece, masters student Plant Sciences afkomstig uit Litouwen en Minnie Leong, promovendus bij het Laboratory of Plant Physiology en afkomstig uit Hong Kong, delen hun recept voor ‘Barbiesoep’.

‘Mijn vriendin Minnie vroeg mij een typisch Litouws gerecht klaar te maken voor het avondeten. Omdat ik niet zo’n keukenprinses ben, besloot ik een populair en gemakkelijk te bereiden koude soep te maken. Het smaakt extra lekker op warme, zonnige dagen. Overigens is deze soep niet alleen Litouws, het wordt in veel Oost-Europese landen gegeten. Als je bieten toevoegt (wat meestal het geval is) wordt de soep roze. Vanwege de huidige hype rond de film Barbie grapten we dat het Barbiesoep is, en besloten we het aan Resource aan te bieden voor de receptenrubriek.’

Ingrediënten:

  • 3-4 eieren
  • een pot rode bieten
  • 1 verse komkommer
  • 3-4 eetlepel fijngehakte dille
  • 3-4 eetlepel fijngehakte lente-uitjes
  • 1 liter kefir
  • 1 theelepel mierikswortelpasta
  • 1 theelepel mosterd
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • worst
  • een scheut bier (oorspronkelijk kvass, een alcoholvrije drank gemaakt van mout en gerst)

Bereiding

  1. Kook de eieren en dompel ze in koud water;
  2. Schil de komkommer en snijd die in dunne reepjes of gebruik een rasp;
  3. Snijd de eieren, worst en bietjes in kleine stukjes;
  4. Snijd de lente-uitjes en dille zeer fijn;
  5. Doe alle ingrediënten in een grote kom;
  6. Voeg een beetje zout en peper toe;
  7. Voeg de kefir toe en meng het geheel;
  8. Voeg de mosterd en de mierikswortelpasta toe en roer;
  9. Voeg een scheut bier toe en roer opnieuw;
  10. Als de soep te dik is kan water worden toegevoegd;
  11. Soep laten afkoelen en opdienen.

De soep wordt in Litouwen meestal gegeten met een stuk (rogge)brood. Er zijn veel variaties mogelijk, bijvoorbeeld met stukjes ui of gekookte aardappel, of, voor de vegetariërs, zonder vlees.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.