Smaken van WUR: ramadan editie

Twee ramandanrecepten van Salma Rian en Zaineb Louchahi uit Marokko.
Salma Rian, promovendus Agricultural Biosystems Engineering uit Marokko

In Wageningen komen alle smaken van de wereld samen. Food Safety student Zaineb Louchahi (24) en promovendus Agricultural Biosystems Engineering Salma Rian (24) delen hun favoriete ramadanrecepten uit Marokko: msmemen en amandelbriouette.

Msmemen door Zaineb Louchahi

‘Dit recept is zeer geliefd in Marokkaanse huishoudens, vooral tijdens de ramadan. Er zijn verschillende namen voor, zoals msmen en rghaif, waaraan je meteen kunt zien hoe divers de Marokkaanse cultuur is. Hier komen invloeden samen uit de Berbercultuur en uit Andalusië en Afrika. Msmemen kun je zo eten, of overgoten met honing of met hartig beleg.’

Ingrediënten:

  • 400 g fijne griesmeel
  • 400 g tarwebloem
  • zout naar smaak
  • 500 ml water
  • (zonnebloem-) olie

Bereiding:

  1. Meng de griesmeel, bloem, zout en water in een diepe kom. Kneed gedurende een minuut, laat drie minuten rusten en kneed daarna nog vijf minuten tot een soepel deeg;
  2. Rol het deeg tot een rechthoek, bedek het met plasticfolie en laat 5 minuten rusten;
  3. Verdeel het deeg in 6 stukken, draai hier ballen van en rol deze plat tot vierkanten van bijvoorbeeld 12 x 12 centimeter.
  4. Smeer het werkoppervlak in met olie en griesmeel en rol het deeg uit tot een vierkanten van bijvoorbeeld 60 x 60 cm;
  5. Vouw het deeg tot vierkanten van 15 x 15 cm, zie foto;
  6. Herhaal dit met de overige porties deeg;
  7. Verhit een ingevette pan;
  8. Druk elk vierkant plat tot het twee keer zo groot is (30 bij 30 cm);
  9. Bak gedurende 30 seconden aan één kant, keer om, en bak nog 1 tot 1,5 minuut onder voortdurend draaien zodat het gelijkmatig gaar wordt;
  10. Herhaal voor alle resterende vierkanten.

Amandelbriouette door Salma Rian

‘Ramadan is een belangrijke religieuze en spirituele maand, maar het is ook een perfecte gelegenheid voor familievisites en gemeenschapszin. In Marokko komen alle culinaire tradities tot leven om voor elke zoetekauw iets lekkers te maken na het vasten. Van soep tot sap, van warme maaltijd tot zoetigheden, alles kan aan de iftartafel. Maar als ik ramadan kon samenvatten in één aroma, zou dat het aroma zijn van amandelbriouette.

Als kind was ik het gelukkigst wanneer ik samen met moeder dit lekkers maakte. Zij noemde het ‘Gods beloning voor een hele dag niet toegeven aan je trek’. Dit gerecht maken in de week voor ramadan was een manier om even samen te zijn met mijn moeder. We maakten het eten klaar terwijl we luisterden naar preken ter voorbereiding op de ramadan, films keken of lekker snoepten van wat we maakten. De afgelopen twee jaar in Nederland heb ik de traditie in stand gehouden door met mijn moeder te videobellen.

Ik zou het geweldig als anderen dit gerecht nu ook gaan maken. Misschien is het zelfs de start van een familietraditie ergens anders in de wereld, Het kost een uurtje, maar de smaak is blijvend.’

Ingrediënten:

  • rol filodeeg
  • 4 kopjes rauwe amandelen
  • 2 eetlepels oranjebloesemwater
  • 1 kopje kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • mespuntje zout
  • 1 half kopje boter op kamertemperatuur
  • 1 kopje honing
  • 2 kopjes plantaardige olie

Bereiding:

  • Leg de amandelen een minuut in heet water en laat op een plaat afkoelen. Ontvel de amandelen door ze tussen twee vingers te knijpen;
  • Rooster de amandelen licht goudbruin op een vel bakpapier;
  • Meng amandelen, 1 eetlepel oranjebloesemwater, suiker, kaneel en de helft van de boter tot een gladde pasta in de blender;
  • Rol balletjes van 10 cm. van de pasta en maak er tussen twee vingers een driehoekje van;
  • Snijd, als het filodeeg geheel ontdooid is, deze in repen (grootte aanpassen aan formaat amandeldriehoek). Smelt de overgebleven boter en smeer er het midden van elke strook mee in. Leg een driehoekje op het uiteinde van een strook deeg;
  • Vouw het deeg over het pastadriehoekje (zie afbeelding). Vouw telkens een driehoekje over het vorige tot de strook op is. Sluit met beetje gesmolten boter;
  • Verhit olie in een koekenpan en bak de briouette aan beide zijden goudbruin;
  • Plaats de amandelbriouette direct in een andere pan waarin de honing en het resterende oranjebloesemwater op een laag vuur verhit zijn;
  • Draai om zodat de briouette volledig bedekt is met honing. Bestrooi desgewenst met gehakte amandelen, sesamzaad of gemalen gedroogde rozenblaadjes.

Ramadan Mubarak Kareem (een gezegende en genereuze Ramadan)

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.