Smaken van WUR Tunesische kiptajine en muntthee

Maha Yousfi deelt twee recepten uit haar thuisland Tunesië.
Maha Yousfi

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Maha Yousfi, promovendus Agricultural Biosystems Engineering, deelt twee favoriete recepten uit haar thuisland Tunesië.

‘De Tunesische keuken staat bekend om haar smaken, met gerechten als tajine en couscous als culturele hoogtepunten. Deze lekkernijen worden bij speciale gelegenheden geserveerd met Tunesische groene muntthee met pijnboompitten. Deze thee is meer dan alleen een drankje: het is een symbool van gastvrijheid. Tunesische tajine kent veel verschillende versies, zoals met spinazie, kikkererwten, kip of tonijn. Of het gerecht nu gemaakt is in de traditionele aardewerken tajine op een houtvuur of in een moderne oven, je proeft het hart van de traditie erin.’

Kip-tajine

Ingrediënten

  • 3 el olie
  • 2 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 grote kipfilet, in stukken gesneden
  • 4 eieren
  • 1 kopje gehakte uien
  • 1 el ras el hanout
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el kurkuma
  • ½ el zwarte peper
  • zout naar smaak
  • 25 g geraspte mozzarella
  • vers gehakte peterselie
  • olijven

Bereiding

  1. Bak de uien glazig in een pan met beetje olie;
  2. Voeg ras el hanout, kurkuma, paprikapoeder en zwarte peper toe. Voeg de gesneden kip en zout toe en laat 2 minuten bakken. Bedek met water en laat 10-15 minuten koken;
  3. Bak de aardappels apart in een pan met beetje olie;
  4. Klop de eieren los en voeg geraspte mozzarella, gehakte peterselie en zwarte peper toe;
  5. Roer de kip en aardappels erdoor; voeg zout toe naar smaak. Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal, versier met olijven en bak 30 minuten op 170 graden;
  6. Serveer warm met tomatensaus of koud voor een buffet.

Tunesische muntthee

Ingrediënten

  • 2 kopjes water
  • 2 tl losse groene thee
  • 2-4 tl suiker of honing
  • flinke hand munttakjes
  • pijnboompitten (eventueel geroosterd)

Bereiding

  1. Kook het water met de thee in een pot (of pan);
  2. Voeg de munt toe, laat even meekoken en laat dan 5 min. staan;
  3. Giet het mengsel door een zeef;
  4. Doe 1 el pijnboompitten in elk glas en voeg honing/suiker naar smaak toe. Giet de gezeefde thee in de kopjes;
  5. Garneer elk kopje eventueel met een muntblaadje.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.