WUR op Lowlands: onze voedselconsumptie, is die normaal?

Welk voedsel produceren we? En voor wie? En waarom eigenlijk?
lowlands festival wetenschap Lowlands Science. Foto Lowlands

In het wetenschapsprogramma van muziekfestival Lowlands (18 tot 20 augustus) gaat WUR-onderzoeker Sigrid Wertheim-Heck dit jaar festivalgangers vragen stellen over voedselconsumptie. ‘Stel dat voedsel niet meer nodig is om te overleven, hoe zou dat onze sociale praktijken en gedragingen rondom voedsel beïnvloeden?’

Wertheim-Heck is consumptiesocioloog en bestudeert de duurzaamheid van voedselsystemen vanuit het perspectief van consumptie. ‘In de voedselsysteemtransitie maken we ons terecht druk over hoe we voedsel zouden moeten produceren, maar moeten we ons niet eerst bezig houden met wat we produceren, voor wie en waarom? Het grootse deel van onze voedselconsumptie wordt gedreven vanuit sociale activiteiten en onze hele samenleving is ingericht op consumeren.’

Buiten gebaande paden

Haar experiment en de ‘talk’ op Lowlands zullen gaan over het je inbeelden van een radicaal nieuw normaal ten aanzien van voedselconsumptie. ‘We tonen deelnemers vijf verschillende audiovisuele toekomstbeelden en leggen ze een aantal dilemma’s voor. Hiermee willen we ze uitnodigen om buiten de gebaande paden te denken. Deze vijf scenario’s lijken misschien onwaarschijnlijk, maar ze helpen wel om in nieuwe mogelijkheden te denken.’ Over de scenario’s zelf wil de onderzoeker niet veel kwijt aan Resource: ‘Ik wil nu niet te veel verklappen zodat bezoekers met een open mind de scenario’s zullen bekijken.’

Onze hele samenleving is ingericht op consumeren

Sigrid Wertheim-Heck, universitair hoofddocent Global Food System Sustainability

Ze kan wel een voorbeeld geven: ‘Als we naar de dokter of het ziekenhuis gaan, vinden we het heel normaal dat ons verzekerings- en belastingsysteem een groot deel van de kosten dekken. Terwijl als het op voedsel aankomt, iedereen alles zelf moet betalen. Dan spreken we van marktwerking. Dat vinden we ook normaal.’

VPRO Tegenlicht

Wertheim-Heck neemt op Lowlands voor VPRO Tegenlicht ook deel aan een van de debatten over ‘het menu van morgen’. Ze gaat in gesprek met onder anderen bioloog Hidde Boersma. ‘Hij heeft een radicale visie op productie. Ik zet daar graag een radicale visie op voedselconsumptie, en hoe die is ingebed in de maatschappij, tegenover.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.