Autisme-workshop helpt elkaar beter begrijpen

Met spiegels en puzzels ervaren deelnemers het wegvallen van automatismen.
Tijdens de workshop moeten deelnemers hun naam schrijven terwijl ze in de spiegel naar hun hand kijken. Foto Sarah Maria Scheid

‘Iets waar ik een hekel aan heb, zijn natte jassen.’ Aan het woord is Marc Beek, een van de gasten van de workshop Inside the Autistic Mind. In het kader van One World Week organiseerde Spectrum Wageningen (een studentenplatform voor diversiteit) deze sessie ‘om dieper in neurodiversiteit te duiken en de acceptatie voor elkaar te versterken’.

Resource-studentredacteur Sarah Maria Scheid was erbij.

De uitspraak van Marc verraste het publiek. ‘Ja, als de geur van natte jassen in een collegezaal te sterk is, dat overleef ik gewoon niet’, lacht hij. Direct daarna raakt hij zichtbaar afgeleid door een schoonmaker die met zijn karretje over de gang loopt. In tegenstelling tot Marc kan Cor Jongejeugd, de tweede workshopgast met autisme, uren of zelfs dagen zeer geconcentreerd werken tot hij zijn taak heeft afgemaakt.

‘Mijn collega’s moeten mij aanraken als ze iets van me willen, want ik herken dan geen signalen als oogcontact of bewegingen. Ik heb sowieso moeite met het herkennen van signalen’, aldus Cor. Hoe iemand met autisme het leven ervaart, verschilt enorm van persoon tot persoon, vertelt organisator en autismecoach Jasper Kok-Roosjen. ‘Sommige mensen met autisme blijven op het emotionele niveau steken van een kind van vier. Dan blijven signalen en gedrag van anderen moeilijk te begrijpen, ook als ze zelf inmiddels volwassen zijn.’

In de spiegel

‘Ik ga jullie nu laten ervaren hoe het is om autisme te hebben’, zegt Jasper, terwijl hij spiegeldozen uitdeelt aan de deelnemers. De opdracht is om terwijl je in de spiegel naar je hand kijkt, het woord ‘autisme’ te schrijven. Dat blijkt lastig en heel vermoeiend. Bovendien bleek het juist makkelijker om het woord te schrijven met de hand waarmee je normaal niet schrijft. Jasper legt uit: ‘Door je andere hand te gebruiken, haal je het automatisme uit de taak en moet je echt nadenken. Daardoor wordt het makkelijker. Mensen met autisme ervaren sociale en emotionele situaties op een vergelijkbare manier.’

Voor autisten is het moeilijk om af te wijken van je geleerd hebt of verwacht

Een puzzel van zes stukken leggen, is de volgende opdracht. Op het deksel van de puzzeldoos prijkt een foto van een vrouw, maar die foto komt niet overeen met de afbeelding op de puzzelstukjes. ‘Keer de stukken om zodat je de afbeelding niet meer ziet en het wordt makkelijker’, zegt Jasper. Cor voegt toe: ‘Dan zit de verwachting minder in de weg en ga je af op de vorm van de stukjes. Voor autisten is het moeilijk om af te wijken van je geleerd hebt of verwacht. Ik nam elk van mijn drie kinderen mee naar kantoor toen ze nog een baby waren, omdat ik dacht dat dit een sociale verplichting was.’ Marc: ‘Het is een beetje zoals afgeleid worden door een schoonmaker op de gang. Ik kan er niet voor kiezen om het te negeren.’

OWW

Ook vandaag en vrijdag zijn er nog One World Week-activiteiten zoals workshops zoals Giftedness en Unconscious (gender)bias; een muziekavond; WUR-lympics  en een Story telling night.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.