Steun voor studenteninitiatieven

Elf studentinitiatieven ontvangen steun van WUR’s Informal Student Support Network fonds.
Wageningen Student Farm ontvangt steun van het studentenwelzijnsfonds. Foto: Wageningen Student Farm

De initiatieven moeten bijdragen aan het verbeteren van studentenwelzijn en zorgen voor extra ondersteuning van studenten. Zo is er project Giftedness, dat draait om bewustwording over en begeleiding aan hoogbegaafde studenten; project First Generation Students, waar studenten samenkomen die als eerste persoon in hun familie naar de universiteit gaan en daardoor specifieke uitdagingen hebben; en project Science of Sleep, waar studenten de theorie van de slaapwetenschap leren om het vervolgens zelf in de praktijk te brengen. Ook het duurzame landbouwproject Wageningen Student Farm krijgt steun.

Kwaliteitsafspraken

Sinds 2019 kunnen studenten financiële steun aanvragen voor hun studentinitiatieven bij het Informal Student Support Network fonds. Daarvoor is geld beschikbaar gesteld in de kwaliteitsafspraken, waarin is afgesproken hoe het geld dat is vrijgekomen door de introductie van het leenstelsel, bij WUR wordt besteed.

Woeste Hoeve, de kroeg onder Hoevestein die activiteiten voor studenten organiseert, heeft ook steun aangevraagd voor de activiteitencommissie. Jowi van Heugten van Woeste Hoeve: ‘Voorheen hielden we activiteiten en themafeesten in de kroeg. Door corona kan dat nu niet. De steun geldt voor heel 2021. We houden normaal iedere lesperiode één activiteit en in de langere periodes organiseren we een extra thema-avond, maar die planning kan dit jaar iets afwijken omdat er door corona minder mogelijk is.’

Swingo

Voorlopig gaat het dus om online activiteiten. ‘In januari hebben we bijvoorbeeld een Swingo gehouden: een soort Bingo maar dan muziek-gerelateerd. En begin maart hebben we een quiz gehouden met verschillende speelrondes.’

De activiteiten van Woeste Hoeve zijn voor alle studenten toegankelijk, zegt Van Heugten. ‘We proberen deelname laagdrempelig te houden door de kosten te minimaliseren. Meestal vragen we geen deelnemersbijdrage. Als we straks weer fysieke activiteiten kunnen organiseren, is de kroeg een fijne plek waar je makkelijk en snel nieuwe mensen leert kennen.’

Boeddhistische inspiratie

Ook de Bhuddist Inspiration Evenings krijgen steun uit het fonds, vertelt Marloes Harkema van het studentenpastoraat. ‘Bij deze avonden neem je een kort stukje tekst tot je met de klassieke Lectio Divina-methode. Het leuke van die methode is, is dat het enorm verschilt van hoe studenten normaal omgaan met teksten. Vaak moeten ze grote lappen tekst doornemen, scannen, de belangrijke dingen eruit halen en verdergaan. Bij deze inspiratieavonden doen we anderhalf uur over twee regels.’

‘Na een meditatie en een korte introductie over de tekst, ga je als deelnemer zelf aan de slag door de tekst te lezen; te mediteren over de tekst; te kijken wat deze tekst voor jou betekent; en ten slotte te rusten en de tekst zijn werk te laten doen. Door deze trage, diepe vorm van lezen, laat je de wijsheid uit de tekst omhoog komen en de woorden op je inwerken.’

Klik hier voor een overzicht van alle elf studentinitiatieven.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.