Volt grote winnaar in Wageningen

Niet BBB maar Volt is de verrassing op het Wageningse politieke toneel.
Illustratie Alle Cijfers.nl

De partij nestelt zich vanuit het niets met 12 procent van de stemmen naast de PvdA. Groen Links blijft ondanks een klein verlies de grootste in Wageningen met 21 procent van de stemmen.

Volt deed in Wageningen nog niet eerder mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Evenmin aan de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer een jaar eerder wel. De partij haalde toen 8 procent van de stemmen en werd daarmee de vierde partij in Wageningen. Die score is nu aanmerkelijk hoger.

BBB

D66 is de grote verliezer en duikelt van plek twee naar plek vier. De PvdD groeit, in navolging van het landelijke beeld, gestaag. De partij mag zich inmiddels de vijfde partij in de stad noemen, net achter D66 maar nog net voor nieuwkomer BBB. De spectaculaire opkomst van de BBB landelijk is in de ‘landbouwstad’ niet aan de orde.

Opkomst

Het CDA, de CU en de SP verloren alle drie en spelen maar een marginale rol in Wageningen. Forum, in 2019 nog de vijfde partij, is weggevaagd. De opkomst in Wageningen is met 69 procent historisch hoog. Wageningen had in 2019 ook al de hoogste opkomst. We moeten terug tot 1987, dus 36 jaar geleden, toen de opkomst nog net een paar procenten hoger lag.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.