Meanwhile in… Frankrijk – ontbinding van het Franse parlement

Internationale studenten of medewerkers reageren op een gebeurtenis in het thuisland.

Tekst Youssef el Khattabi

WUR is zeer divers; er werken en studeren honderden internationals. In de rubriek Meanwhile in vragen we een van hen te reageren op een gebeurtenis in het thuisland. Dit keer is dat Cédric Baron (30), masterstudent Geo-information Science uit Frankrijk, over de ontbinding van het Franse parlement.

Baron: ‘Het besluit van president Macron om het parlement te ontbinden, was nogal een schok. Ik maak me ernstig zorgen over de gevolgen hiervan voor de populariteit van de extreemrechtse partij Rassemblement National (RN). De partij van president Emmanuel Macron slaagde er bij de laatste verkiezingen niet in een absolute meerderheid te behalen, ondanks dat die partij de meeste zetels kreeg. Macron zag zich genoodzaakt samen te werken met rechtse partijen en dat druist in tegen zijn regeerstijl. Ik heb het idee dat hij de touwtjes behoorlijk in handen heeft en dat hij vaak beslissingen neemt die ingaan tegen de wensen van de regering. Hoewel de situatie nu niet ideaal is, is het zeker niet uniek in de geschiedenis van de Franse politiek. Met wat inspanning en goede communicatie zou het prima kunnen uitpakken.

‘De ontbinding van het parlement betekent dat er eind juni nieuwe verkiezingen komen. Er is veel aandacht voor de verkiezingen in de media. De verwachte opkomst ligt tegen de 70 procent, terwijl dat normaal 50 procent is. Bijzonder opvallend is de verandering van het politieke landschap. Het traditionele rechts verliest terrein en sommige fracties overwegen een samenwerking met Le Pens partij. Het is bijzonder hoeveel mensen deze partij niet langer als extreemrechts zien, maar als een conservatieve partij. De partij zet in op het creëren van een gematigd imago, maar blijft in de basis een radicale partij.

‘Ik maak mij bijzonder veel zorgen over hun mening over klimaatverandering. Zij zijn tegen de Europese Green Deal en tegen alle regelgeving om uitstoot te verminderen als die gevolgen heeft voor het dagelijks leven van burgers. Zo willen ze dat Frankrijk zich terugtrekt uit Europese van op benzine-gedreven auto’s in 2035. Deze houding is zorgwekkend: we voelen nu al de effecten van een mondiale stijging van de temperatuur van 1,5 graden en de risico’s die daarmee samenhangen.

‘Ik denk dat Macrons tactiek zich tegen hem keert en dat deze mogelijk leidt tot een absolute meerderheid van extreemrechts in het parlement. Dat zou ongekend zijn voor een van de oprichters van de Europese Unie. Het zou bovendien kunnen leiden tot aanzienlijke wijzigingen in het binnenlandse beleid van Frankrijk, met een herdefinitie van burgerschap op basis van afkomst en strengere eisen voor visa en inburgering. Als iemand met een relatie met een niet-Europeaan zet dit ook mijn toekomstplannen onder druk.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.