Vezels voor gezonder leven met diabetes

Onderzoekers kijken of voedingsvezels mensen met diabetes fysiek en mentaal gezonder maken.
De onderzoekers meten onder meer de bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol. Foto Shutterstock

Sinds december loopt het ‘Voed je beter met diabetes’ onderzoek, een samenwerking tussen WUR, de Alliantie Voeding in de Zorg en de ziekenhuizen van Ede en Arnhem. Promovendus Iris van Damme wil daarin de gunstige effecten van voedingsvezels vertalen naar mensen met diabetes type 2.

Voedingsvezels zijn koolhydraten die ons lichaam niet kan verteren, maar ze hebben wel invloed op onze gezondheid en darmbacteriën. Promovendus Iris van Damme (Humane Voeding en Gezondheid) onderzoekt of deze vezels de gezondheid van Nederlandse diabetespatiënten kunnen verbeteren. Mensen met diabetes type 2 hebben te veel glucose in hun bloed (hoge bloedsuikerspiegel) omdat hun lichaam ongevoelig is geworden voor insuline, dat normaal zorgt voor de opname van glucose. Onder anderen mensen met overgewicht hebben verhoogde kans op diabetes type 2. Van Damme: ‘Uit andere studies weten we dat mensen met diabetes met een vezelrijk voedingspatroon, zoals een mediterraan dieet, gezonder zijn. Die resultaten willen we vertalen naar de Nederlandse context.’

Diëtist

Voor het onderzoek splitst Van Damme de deelnemers in twee groepen. De controlegroep krijgt de zorg die ze altijd al ontvingen, de interventiegroep krijgt daarnaast persoonlijk voedingsadvies van een diëtist. ‘De diëtist gaat hen helpen om de hoeveelheid voedingsvezel in hun voedingspatroon te verhogen.’ Dat gebeurt door meer gezonde voedingsmiddelen te kiezen zoals groente, fruit, noten of peulvruchten. ‘Of de witte boterham te vervangen door een volkorenboterham.’ De onderzoekers volgen daarbij de aanbevolen hoeveelheid vezels uit de richtlijn Goede Voeding.

Echo van beenspier

Van Damme en collega’s meteen drie maal per jaar de fysieke en mentale gezondheid van de deelnemers. ‘Belangrijkste vraag is of mensen een hoger of lager risico op hart- en vaatziekten hebben’, aldus de voedingskundige. ‘We meten bijvoorbeeld de bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol.’ Daarnaast kijken de onderzoekers of mensen zich beter voelen als ze meer vezels eten, onder meer via vragenlijsten. ‘We kijken of mensen minder medicatie gebruiken en of ze fysiek fitter zijn.’

Als mensen vezels gaan eten, hopen we dat het lichaam beter reageert op glucose en insuline

Iris van Damme, promovendus Humane Voeding en Gezondheid

Voor dat laatste laat Van Damme de deelnemers eenvoudige tests doen, zoals opstaan uit een stoel. Maar ze gebruikt ook geavanceerdere technieken. ‘We maken een echo van de beenspier om te zien hoeveel vetdeeltjes opgeslagen zitten in de spier en of dat verandert. Als je overgewicht hebt, sla je niet alleen vet op in je buikholte maar ook in je spieren. Als mensen meer vezels gaan eten, hopen we dat er minder vet in de spieren zit en het lichaam beter reageert op glucose en insuline.’

Deelnemers gezocht
Het onderzoek is in december gestart, maar Van Damme zoekt nog zo’n 140 deelnemers: mensen met diabetes type 2, die geen insuline gebruiken. Voor meer informatie kun je terecht op de website www.voedjebeter.nl of de informatiepagina van WUR. Voor deelname kun je mailen naar diabetesonderzoek@wur.nl of bellen naar 0317-486 597.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.