Snel over het Pico Bello Pad

Nieuwe doorfietsroute tussen Ede en Wageningen vernoemd naar oude stoomtram
Het stukje fietspad dat al af is. Foto Roelof Kleis

Het pad is er nog helemaal niet, op een klein stukje fietspad bij de Leeuwenborch na. Maar de naam is er wel. Edenaar Rein Nijhoff kwam op het slimme, en toch zo voor de hand liggende idee, om het fietspad te vernoemen naar de oude stoomtram tussen het station in Ede en het centrum van Wageningen. Hij won er de wedstrijd mee die was uitgeschreven om het fietspad aan een naam te helpen.

Nijhoff mocht samen met de Gelderse gedeputeerde Helga Witjes de naam van het fietspad onthullen. Dat gebeurde op de hoek van de Churchillweg met Hoevestein, op een steenworp afstand van dat eerste stukje dat er al ligt. Eigenlijk had dat in Bennekom zullen gebeuren, waar een begin is gemaakt met de aftakking van het fietspad naar de campus van WUR. Maar het verkeer ter plekke op de Kierkamperweg is er te druk voor zo’n feestelijkheid.

Ik was erbij

Rein Nijhoff en zijn vrouw fietsen regelmatig naar Wageningen. Hij is amateurhistoricus en weet dus van de stoomtram die van 1882 tot 1968 heeft gereden tussen Ede en Wageningen. ‘Ik was er zelfs nog bij toen het laatste ritje werd gereden. Die tram werd in de volksmond Bello genoemd, naar de naam van de stoomlocomotief.’ Maar Bello alleen leek hem niet voldoende voor een fietspad. ‘Toen schoot me ineens de uitdrukking pico bello in gedachten, dat je gebruikt voor iets dat uitstekend is.’

De laatste rit van Bello in 1968. Foto Historische Vereniging Oud-Wageningen

Het nieuwe fietspad volgt, afgezien van het centrum van Bennekom en het stuk naar de rand van Wageningen, grotendeels de route van de voormalige tram. De route volgt voor het grootste deel bestaande fietspaden en wordt in de loop van dit jaar geschikt gemaakt als snelfietspad. Te beginnen dus in Bennekom met een aftakking naar de campus. Langs de Kierkamperweg tussen de Mansholtlaan en de Achterstraat (VV Bennekom) komt een vrijliggend fietspad. Op die drukke uitvalsweg zijn nu nog aan weerszijden smalle fietsstroken.

Fietsers kunnen via dit nieuwe pad en de paden langs de Mansholtlaan de campus bereiken. Het snelfietspad maakt onderdeel uit van een reeks van dit soort paden in de provincie. Het is gebruikelijk die paden een naam te geven. Er werden liefst 400 namen ingestuurd. De fietsroute moet begin 2024 klaar zijn.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Als dit stukje fietspad af is, dan mis ik wel iets.. Het voetpad tussen sterflet Hoevestein en de Hollandseweg.