Lianen-studie wint Coverprijs 2022

Met een doorslaggevende stem van de jury won het proefschrift van Paul Hoekstra.

Het online publiek vond drie proefschriften mooier dan de Ontwarde Lianen van Paul Hoekstra. Vooral het proefschrift van Bahadir Can Güz trok veel stemmen. Bijna een derde (1055) van alle uitgebrachte stemmen ging naar zijn gestileerde kip-met-broze-poten.

Maar dat was dus niet genoeg voor de winst. De jury had een duidelijke voorkeur voor (in deze volgorde) de slingerende lianen van Hoekstra, Plastic Eten van Nur Hazimah Mohamed Nor en Koeiengeluk van Louise Kremer. Na optelling van de punten van jury en publiek was de stand gelijk. Zoals de regels voorschrijven, geeft In dat geval het jury-oordeel de doorslag.

En dus gaat Hoekstra met de Coverprijs 2022 aan de haal. Hij is er zelf enigszins door verrast. ‘Ik had gezien dat één cover heel veel stemmen kreeg. Dus ik had er geen rekening meer mee gehouden. Toch leuk’, reageert hij. Met zijn onderzoek beschreef hij 79 lianen van de familie Monanthotaxis, een onderdeel van de zuurzakken. Dat ‘ontwarren’ toont de cover tamelijk letterlijk. Het idee is van hemzelf, zegt Hoekstra. ‘Mijn vrouw heeft vervolgens een paar schetsjes gemaakt. Daaruit is met fotoshop de cover ontstaan.’

Onomatopee

‘De tekening pakt de inhoud van de studie als een soort figuurlijke onomatopee’, zegt jurylid Han Zuilhof (hoogleraar Organische Chemie) over de winnende cover. ‘De tekening is zowel precies als simpel.’ ‘De cover dekt met recht de lading’, vindt conservator Speciale Collecties (Forumbibliotheek) Anneke Groen. ‘Met zacht kleurgebruik en een verfijnde tekening. Er zit ook dieptewerking in. Erg mooi!’

Gedurfd

Aan het publieksdeel van de 13de Coverprijs deden 2913 mensen mee. Op ruime afstand van Bahandir Can Güz’ Healthy bones for broiler chickens eindigde Meervalvoer van Folasade Esther Elesho (680 stemmen) als tweede en Moedermelk van Patrick Schimmel (401 stemmen) als derde. ‘Moedermelk springt er wat mij betreft echt uit’, zegt jurylid Alfred Heikamp, vormgever van Resource. ‘De paginagrote felgele titel laat zien dat tekst niet onder hoeft te doen voor beeld. De titel is krachtig, gedurfd en toont enige urgentie.’  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.